Od Dimitrovdana do Đurđevdana i od Đurđevdana do Dimitrovdana – tako su Bugari u stara vremena dijelili godišnja doba.

Blagdan koji se približava – slavit ćemo ga 26. listopada, pun je brojnih predviđanja za nadolazeću zimu i godinu: ako je mjesec pun – košnica će biti puna meda i pčele će se rojiti.

Neprocjenjivi savjeti kako odabrati pravi med i što učiniti s njim

Večer uoči blagdana pastiri su bacali štap u tor. Ako su ujutro ovce ležale na njemu, vjerovalo se da će zima biti duga, teška i hladna.

Karakteristično je i obredno proricanje po prvom gostu koji kroči u kuću (polazniku) Ako je gost dobar i bogat, takva će biti i godina.

Na Dimitrovdan se za trpezom spremaju ovčiji paprikaš ili ovčiji paprikaš, pileći paprikaš – s pijetlom ako je primatelj muškarac, i s kokošom – ako je primatelj žena. Poslužuje se i povrće. Na stolu je i kuhani kukuruz, pestil, pita od jabuka, pite od jabuka ili jednostavno pečene jabuke, rahela, bundeva.

Predstavljamo vam nekoliko recepata koje smo za blagdane odabrali na jenata.blitz.bg.