Ljeto je, što znači da su na svakom uglu štandovi puni prugastih zelenih lubenica, žutih dinja i raspoloženih prodavača koji se međusobno natječu tko će od njih kupiti najukusnije i najslađe voće.
Odabir lubenice je lutrija, više vjerujemo riječima prodavača koji hvale svoj proizvod i uvjeravaju da ćete od njih kupiti ono što vam treba.
U ovom članku pokušat ćemo vam dati nekoliko savjeta o tome kako pravilno odabrati ovu dragocjenu bobicu (da, niste znali da je lubenica samo velika bobica?).
Prvo i najvažnije pravilo je vrijeme kupnje. Zapamtite, sezona lubenica počinje u kasno ljeto i završava u listopadu.
Ne vjerujte poštenim očima prodavača koji tvrde da su njihove lubenice posebne sorte i da sazrijevaju početkom svibnja. Malo je vjerojatno da je to istina.
Kupujte lubenice na posebno označenim mjestima, ne dajte se iskušati štandovima uz cestu i njihovom prividnom jeftinošću i dostupnošću.
Pažljivo pogledajte lubenicu, njezinu veličinu i boju. Odaberite veliko voće, ali ne divovsko.
Glavni pokazatelj zrelosti lubenice je njezin rep; trebao bi biti suh.
Drugi znak su bijele mrlje na kori i stranama lubenice. Trebali bi biti svijetli, žuti, pa čak i narančasti.
Obratite pozornost na “pruge” voća; pruge bi trebale biti jasne.
Mnogi ljudi pri odabiru lubenice počnu kuckati po njoj. To je točno: zrela lubenica daje zvonak i čist zvuk, rezonira.