Ovo su najprljavija mjesta u kuhinji

Kuhinja se zbog česte i svakodnevne upotrebe lako može pretvoriti u jedno od najprljavijih mjesta u kući. Neoprano posuđe, zamrljani podovi i pultovi očita su mjesta gdje se nakuplja najviše prljavštine.

Međutim, postoje neka mjesta koja se zaprljaju, a da se ne vide, zbog čega ih zaboravite očistiti.

U nastavku pogledajte što su:

Ručke, gumbi i prekidači Svi kuhinjski uređaji imaju ručke ili gumbe. Mikrovalna pećnica, drška hladnjaka, prekidači za svjetlo, ormarići, kuhalo za vodu itd. Dakle, kada kuhate na tim mjestima, bakterije poput salmonele, E. Coli itd. vrebaju. Kako bi ih održali čistima, dobro ih je očistiti odmah nakon upotrebe.

Svaki električni uređaj u vašoj kuhinji ima ručke ili gumbe.

Umivaonik

Možete pustiti vodu da obilato teče u sudoperu, ali to ne znači da su klice uklonjene s površine, pogotovo gdje se spaja s kuhinjskim pultom i oko sifona. Svaki put kada pripremate obrok, ne zaboravite očistiti sudoper zajedno s slavinom i dijelovima pulta koji se nalaze oko nje.

Vaš sudoper možda ima puno vode, ali to ne znači da se klice ispiru s površine.

Spužve i ručnici

Ovi predmeti nakupljaju bakterije koje mogu postati opasne po zdravlje. Kako bi bili čisti, potrebno ih je oprati u vrućoj vodi svaki put kada ih koristite. Također možete vidjeti kako pametno dezinficirati kuhinjsku spužvu u 5 minuta.

Spužve, četke za ribanje sudopera i platneni ručnici nalaze se u gotovo svim domovima.

Hladnjak

Osim što je ručka jedan od najprljavijih dijelova hladnjaka, istina je da se bakterije mogu razvijati i unutar vašeg hladnjaka, unatoč niskim temperaturama.

Većina voća i povrća pohranjena je u vašem hladnjaku noseći bakterije i klice koje ostaju na polici ili ladici hladnjaka čak i nakon što se te namirnice uklone. Isto je i s mesom, ali i pakiranim proizvodima, poput mlijeka, koji prije nego što dotaknu policu vašeg hladnjaka dotaknu policu supermarketa. Zbog svega navedenog, barem jednom mjesečno trebali biste maknuti police i oprati ih deterdžentom.

Osim na dršci, istina je da bakterije mogu rasti i unutar vašeg hladnjaka,

Rezne površine

Rezne površine, osobito drvene, sadrže mnogo bakterija u “brazdama” koje nastaju korištenjem. Zato je dobro imati dvije različite površine za rezanje, jednu za voće i povrće i jednu za meso, kako se klice ne bi prenijele. Nakon svake uporabe operite toplom vodom i sapunom, isperite toplom vodom i dobro osušite.

Rezne površine, osobito drvene, sadrže mnogo bakterija u “brazdama” koje nastaju korištenjem.

Aparati za kavu, blenderi i mali kućanski aparati

Čak i ako je voda čista, kada ostane u toplom i vlažnom okruženju kao što je vaš aparat za kavu, stvara idealno okruženje za razvoj bakterija i plijesni. Neke električne uređaje potrebno je čistiti svaki put kad se koriste. Međutim, ako vam je to teško, barem jednom tjedno očistite svoje električne uređaje vrućom vodom i octom.

Boce s vodom

Boce s vodom koje držite u hladnjaku kako biste vodu održavali hladnom morate oprati barem jednom tjedno kako biste spriječili razvoj bakterija.

Mramorna kuhinja

Kuhinjski pult treba čistiti barem jednom dnevno. Također ga nemojte čistiti spužvicom za suđe, već nekom drugom spužvicom koju koristite samo za pranje pulta, inače vrlo lako možete prenijeti bakterije na posuđe.

Posuda za sol i papar

Ako koristite svoje posudice za sol i papar kada kuhate (što je obično kada ih koristite), onda prebacite sve što imate u rukama na njih. Stoga ih ne zaboravite očistiti maramicom za dezinfekciju kako biste bili sigurni da sljedeći put kad ih koristite neće prenijeti bakterije na vaš obrok.

Izvor: spirossoulis.com

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki