Zagreba Lajfhaki

Pažnja: 4 namirnice koje ne stoje više od jednog dana u hladnjaku

Dio brige o našoj prehrani je znati kako sačuvati hranu. Koliko se dana hrana drži u ili izvan hladnjaka?

“Većina pripremljene hrane može se sigurno jesti nakon 3-4 dana, pod uvjetom da se ohladi u roku od 2 sata od završetka kuhanja”, kaže dr. Tracey Brigman, izvanredna profesorica nutricionističkih znanosti na Sveučilištu Georgia.

Ali to ne vrijedi za sve, niti za sve sastojke. Kako objašnjava, neki su posebno osjetljivi na razvoj bakterija i moraju se konzumirati mnogo ranije.

4 namirnice koje ne izdrže više od jednog dana u hladnjaku

Sirova piletina

Ako ste kupili piletinu i ostavili je u hladnjaku 24 sata, velika je vjerojatnost da već miriše. Osobito je osjetljiva na razvoj salmonele jer ima manje gusto meso od npr. tele. Tako bakterija lako prodire u njegovu unutrašnjost.
Sirovu piletinu jako dobro skuhajte prije nego što je dva dana stajala u hladnjaku (idealno, prvi dan). A nakon kuhanja potrošiti ga u roku od najviše četiri dana.

Kuhana riža

Iako sirov traje mjesecima u smočnici, kuhan je siguran nekoliko dana. Osjetljiv je na infekciju bakterijom koja se zove bacil voska. On postoji kao saprofit u tlu i može lako zaraziti rižu, mahunarke, povrće itd.

“Kuhanje ne ubija spore ovog bacila. Tijekom dana oni se razmnožavaju i proizvode toksin koji uzrokuje trovanje hranom,” objašnjava dr. Brigman. “Ovo se događa čak i brže kada se kuhana riža ili druga hrana koja sadrži spore ostavi na sobnoj temperaturi ili na toplom mjestu.”
Stariji i imunokompromitirani pacijenti posebno su osjetljivi na infekciju ovim bacilom. Stoga kuhanu rižu konzumirajte u roku od jednog dana ili čak prije isteka dva.

Očišćena tvrdo kuhana jaja

Ljuska jajeta djeluje kao zaštitni sloj koji drži bakterije podalje, izvještava američko Ministarstvo poljoprivrede (USDA). Kada se ovaj sloj ukloni, bakterije brzo prodiru u pore jajeta i inficiraju ga.
Veliki rizik je kontaminacija očišćenog jajeta listerijom – bakterijom koja može izazvati ozbiljne infekcije kod odraslih oslabljenog imuniteta, novorođenčadi i ozbiljne komplikacije kod fetusa.

USDA preporučuje da tvrdo kuhana jaja stavite u hladnjak unutar 2 sata od završetka kuhanja. Nikada ne ostavljajte kuhana jaja ili jela koja sadrže jaja predugo izvan hladnjaka.

Izbjegavajte ih čistiti ako ih nećete odmah pojesti. Tvrdo kuhana jaja u ljusci sigurna su za jelo oko tjedan dana, pod uvjetom da se drže u hladnjaku.

Sirovo mljeveno meso

Mljeveno meso može stajati dan ili dva u hladnjaku prije nego što se počne kvariti. To je zbog visoke razine vlage, što ga čini “magnetom” za bakterije, kaže dr. Brigman. Osim toga, bakterije su možda već prodrle u njegovu unutrašnjost s površine mesa, tijekom njegovog kaširanja.

Mljeveno meso može sadržavati colibacter (e.coli) i salmonelu. Oba uzrokuju ozbiljno trovanje hranom.

Exit mobile version