Pećnica: Koje namirnice treba kuhati na zraku, a koje u otpornoj pećnici?

Pećnica je jedan od “najproduktivnijih” kućanskih aparata ako često kuhate. Međutim, za mnoge domaćice pečenje u pećnici nije lak zadatak

Mnoge žene, posebno mlade domaćice koje nemaju puno iskustva s kuhanjem, zabrinute su kako pravilno kuhati hranu u pećnici.

Puno je postavki i nikad nema vremena pažljivo pročitati upute za korištenje pećnice. Puno je pitanja, ali i mnogo odgovora o pravilnom načinu pečenja i pravilnom radu pećnice. Da biste imali ukusnu i sočnu hranu, morate dobro znati kako pravilno koristiti pećnicu. Jer nitko ne voli piletinu pečenu u pećnici koja nije pečena iznutra!

Pećnica: Koje namirnice treba kuhati na zraku, a koje u otpornoj pećnici?
Dakle, upoznajmo bolje našu kućnu pećnicu i njezine funkcije. Da ne postanemo domaćica u očaju.

Prije svega vrlo je važno zapamtiti da prethodno zagrijete pećnicu na željenu temperaturu prije nego počnete kuhati. Meso, perad i riba moraju se od početka peći u vrućoj pećnici kako bi se postigao željeni rezultat (ravnomjerno pečenje iznutra i izvana, hrskava kožica/hrskava kožica, sočno meso).

Tajna dobrog pečenja leži u prethodnom zagrijavanju pećnice. Prikladno vrijeme za prethodno zagrijavanje naše pećnice je 15-20 minuta.

Kada u receptu stoji da se naša hrana peče na 180 C onda to znači da se kuha od početka do kraja na ovoj temperaturi.

Zatim, da bi se dobro ispekli, moramo znati staviti tavu na pravu policu.

Klasičan položaj je na drugoj polici odozdo kada pečemo s “gore-dolje” naše pećnice. Na taj način se jelo dobro ispeče, posebno dno, a površina jela ne zagori. Vrlo je dobar posebno za hranu s povrćem kao što su punjeni ili imam, briam itd. To također radimo s pitama, jer osiguravamo da će donji listovi biti jako pečeni.

Ako želimo da nam jelo poprimi više boje, tada posudu pomaknemo na viši položaj kako bi bila bliže gornjem otporu pećnice.

Ako koristite manji otpor, koristite donje dvije police. Ako koristite stražnji kružni otpornik, ventilator ili sve zajedno, preporučuje se korištenje polica 2 i 3.

Otpor prema gore i dolje: idealan je izbor za pečenje tradicionalne hrane i slatkiša.

Niži otpor: Niži otpor je odabran za posljednju fazu kuhanja, kada donja strana hrane treba više da se zapeče (npr. pite).

Gornji otpor: Gornji otpor je pogodan za gratiniranje ili dodatno pečenje hrane na površini.

Roštilj: Uglavnom se koristi za pečenje mesa na roštilju, kao što su odresci i ćevapi, ali i za pečenje povrća, ribe i pečenje.

Roštilj na vrući zrak: Funkcija za pečenje većih i debljih komada mesa, kao što su piletina, rolada, odresci.

Vrući zrak: hrana se kuha u sloju vrućeg zraka. Koristimo ga uglavnom za pastitsio, musaku i divovske tanjure.

Savjet za sočnu svinjetinu u pećnici: Pecite na rezistentnom režimu, jer zrak obično isušuje svinjetinu, osim ako meso prekrijete papirom za pečenje ili stavite u pleh.

Konačno, svi mi želimo provjeriti hranu dok se kuha. Međutim, čestim otvaranjem pećnice snižavamo njezinu temperaturu i učinkovito zaustavljamo čak i pečenje ili slabimo sredstva za bubrenje.

Zato bi ga bilo dobro otvoriti što manje puta i vrlo brzo zatvoriti.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki