Pet namirnica koje nikako ne smijete stavljati u hladnjak

Prva pomisao kada kupujemo voće ili povrće, ali i razne druge namirnice, jest da ih spremimo direktno u hladnjak. Vjerujemo da će na taj način što duže ostati svježi.

Međutim, postoje određene namirnice koje uvijek treba držati izvan hladnjaka, poput bobičastog voća ili rajčice. Samo što se to “pravilo” ne mora uvijek pridržavati. To je zato što je dokazano da niska temperatura i vlaga u hladnjaku mogu imati negativan učinak na određene proizvode.

rajčice
Hlađenje rajčica, što mnogi od nas smatraju normalnim, zapravo mijenja njihov okus i teksturu na gore. Ali zašto; Sve je to zbog enzima koji slabo reagira na niže temperature. Stoga ih je dobro pospremiti na pult ili na prozorsku dasku.

Bobice
Bobičasto voće često sadrži spore plijesni, koje mogu ubrzati proces kvarenja ako se čuvaju na sobnoj temperaturi. Međutim, njihovo stavljanje u hladnjak nije uvijek najbolja opcija, a zapravo dugoročno može uzrokovati gubitak slatkog okusa i sočne teksture. Idealno ih je ostaviti na sobnoj temperaturi i potrošiti u roku od 3-4 dana.

Ljuti umak
Općenito smo se naučili pridržavati pravila da kad nešto otvorimo – pogotovo umak – treba stajati u hladnjaku. Ali postoji jedna iznimka, a to je ljuti umak. To je zato što sadrži dovoljno octa da spriječi razvoj bakterija u boci, što znači da se može držati u ormariću.

Avokado
Avokado treba čuvati u hladnjaku tek kada je zreo. Ako želite da imaju onu kremastu teksturu, možete ih ostaviti negdje na sobnoj temperaturi – po mogućnosti izvan sunčeve svjetlosti nekoliko dana.

šampanjac
Da, šampanjac treba poslužiti hladan, ali njegovo čuvanje može se razlikovati ovisno o tome kada ga planirate konzumirati. Prema The Champagne Company, ako namjeravate otvoriti bocu u roku od 3-4 dana, u redu je čuvati je u hladnjaku. Ali ako se predugo ostavi u hladnjaku, čep će se vrlo vjerojatno osušiti i pokvariti tražene mjehuriće.

izvor: jenny.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki