Zagreba Lajfhaki

Pogledajte zašto više nikada ne biste trebali bacati mlijeko kojem je istekao rok trajanja

Nema ništa gore nego otići do hladnjaka po mlijeko i čim ga otvorite i spremni ste dodati u kavu ili žitarice, osjetite neugodan miris koji ukazuje da je toj kutiji istekao rok trajanja.

Dakle, ne samo da tada nećete imati mlijeka, nego ćete ga morati baciti. Sve te namirnice se, nažalost, bacaju ako se ne konzumiraju na vrijeme. I šteta je.

Stop! Nema potrebe za bacanjem. Dok nam je financijska kriza na koljenima, većina nas čini da nam odjeća i hrana traju što je duže moguće. Bacitanje hrane veliki je problem današnjeg vremena, koji je štetan za okoliš i ljude.

Od sada više nećete bacati mlijeko kojem je istekao rok trajanja u sudoper. Umjesto toga, pripremite se pronaći načine da to iskoristite negdje drugdje.

Pogledajte neke pametne načine kako pokvareno mlijeko pretvoriti u nešto korisno.

Prvo morate znati o kakvom mlijeku imate posla.

Ako koristite pasterizirano mlijeko, koje je najčešće u supermarketima, prvo morate vidjeti u kakvom je stanju.

Ako je ‘pokvaren’ i vide se komadići, ili ako je promijenio boju, nažalost je prekasno i ne možete ga koristiti nigdje.

Ako koristite sirovo, nepasterizirano mlijeko, zapravo ga možete koristiti mnogo dulje. Sirovo mlijeko može se koristiti gotovo svugdje.

Upotreba #1: U pečenju.

Kiselo mlijeko je idealno za pečenje.

Ostali sastojci i proces pečenja će prikriti neugodan okus, a vaše mlijeko neće propasti.

Postoji mnogo recepata koji koriste kiselo mlijeko, a vi ćete ga pustiti da propadne?

Probajte na kruhu, kolaču, palačinkama i bilo čemu drugom što vam padne na pamet.

Upotreba #2: Učinite svoju večeru malo kremastijom.

Kao i kod pečenja, kuhanje s kiselim mlijekom će pokriti sve neobične okuse, a idealno je u juhama i složencima.

Ako vam se čini da u juhi ili varivu nešto nedostaje, dodajte malo kiselog mlijeka i tako jelu dajte bogatiji okus.

Samo polako ulijevajte kako kiseli okus mlijeka ne bi postao prejak.

Upotreba #3: Razgradi vlakna mesa.

Mliječna kiselina u mlijeku čini meso mekšim. Meso prije pečenja podlijte kiselim mlijekom.

Kiselo mlijeko možete koristiti i u marinadama, kao što koristite mlaćenicu.

Ako niste ljubitelj mesa, za omekšavanje suhih žitarica možete koristiti i kiselo mlijeko.

Upotreba #4: Napravite sir.

Kiselo mlijeko idealno je za pripremu ukusnog domaćeg sira, baš kakvog su ga radile naše bake.

Upotreba #5: Vlažite lice.

Mliječna kiselina u mlijeku također je odlična za vašu kožu, čineći je glatkijom i ujednačenijom.

Razrijedite ga s malo vode i nanesite na lice, lagano trljajući da se upije u kožu.

Isperite lice s puno vode kako ostatak dana ne biste zaudarali na kiselo mlijeko!

Upotreba #6: Vlažite svoje tijelo.

Kiselo mlijeko ne pomaže samo koži lica!

Dodajte šalicu ili dvije u svoju kadu i potopite se.

Ako ne podnosite miris, dodajte nekoliko kapi omiljenog eteričnog ulja.

Upotreba #7: Ojačajte svoje biljke.

Vi možda ne volite kiselo mlijeko, ali vaše biljke vole!

Razrijedite malo kiselog mlijeka s vodom i zalijte svoje posude ili cvjetne gredice kako bi vaše biljke dobile kalcij.

Kalcij je energizator za biljke, a posebno je dobar za rajčicu.

Upotreba #8: Napravite salatu.

Kiselo mlijeko je sve što vam treba za salatu.

Pravite s raznim preljevima uz dodavanje začina po izboru.

Ali zapamtite: ovo radite sa sirovim, nepasteriziranim mlijekom. Ako pasterizirano mlijeko poprimi neujednačenu teksturu, trebali biste ga baciti.

Upotreba #9: Nahranite svoje ljubimce.

Kiselo mlijeko odličan je dodatak hrani za kućne ljubimce, a vaši ga ljubimci bez problema kušaju ako ga pomiješate s nečim drugim

Pomiješajte malo kiselog mlijeka u hranu za svog psa ili mačku kako biste vašem ljubimcu dali dodatnu količinu kalcija i proteina.

Ne želite konzumirati svoje mlijeko? Zamrzni ga!

Ako ste kupili veću količinu, ili ćete biti odsutni duže vrijeme od kuće, au hladnjaku je još puna kutija, stavite je u zamrzivač.

Kada budete spremni za korištenje, vratite ga u hladnjak da se odmrzne preko noći i bit će svjež kao kad ste ga kupili!

Jeste li ikada prije koristili mlijeko kojem je istekao rok trajanja?

Exit mobile version