Zagreba Lajfhaki

Prehrana: Što bismo trebali jesti češće? Krumpir ili riža?

Bilo da ste vegetarijanac ili svejed, velika je vjerojatnost da ćete se na svom stolu naći jelo od riže ili krumpira. Ali što je bolje? Riža ili krumpir? Postoji li nutritivna razlika između to dvoje?

Krumpir ili riža?
Kao škrob, riža i krumpir su važne namirnice jer su ključni izvori energije za vaše tijelo. Škrob je oblik ugljikohidrata koji vam je potreban svaki dan za podršku funkciji živčanog sustava, srca, mozga i drugih bitnih organa. A, prema San Francisco Chronicleu, i riža i krumpir mogu vam pomoći kada pokušavate smršaviti. Oba također sadrže nutritivnu vrijednost, praktički su bez masti i relativno su slični u kalorijama. Međutim, još uvijek postoje razlike. Istražimo prednosti i okrunimo pobjednika.

Kako se inače mogu usporediti riža i krumpir?
Kada se pomnije ispita, krumpir bi mogao pobijediti u nutricionističkoj bitci.

Što se tiče vitamina B6, koji pomaže vašem tijelu u stvaranju crvenih krvnih zrnaca i aminokiselina, riža vam daje trećinu preporučene dnevne količine, dok vam odgovarajuća porcija krumpira daje polovicu dnevne količine.

Krumpir također ima vitamin C, za razliku od riže. Osim toga, krumpir sadrži više minerala od riže, poput magnezija, fosfora i kalija kada ga oljuštite. Batat je zdraviji od obične kore jer sadrži velike količine vitamina A.

Način da maksimalno iskoristite strkrumpir nutritivno je peći ga s korom. Samo pazite da ih ne pržite ili dušite u maslacu ili masnim umacima – koliko god to bilo primamljivo – kako ne biste potkopali zdravstvene dobrobiti ovih važnih ugljikohidrata.

Ako ste ipak više ljubitelj riže, to je u redu. Riža i dalje pruža mnogo nutritivnih vrijednosti – pogotovo ako se držite smeđe ili cjelovite riže za razliku od bijele riže.

Exit mobile version