Prvi jesenski mrazevi: Kako spasiti posljednju žetvu?

Koliko god nas listopad veselio sunčanim i vedrim vremenom, već se ujutro osjete prvi jesenski mrazevi. Temperature oko i ispod 10 stupnjeva ozbiljno utječu na veliki broj vrsta koje daju konačnu berbu. Što učiniti u ovom slučaju i kako im pomoći?

Pogledajte više:

Maline

Smrznuti plodovi maline postaju vodenasti i gube okus i miris. Stoga maline treba brati čim se pokaže da će biti niske temperature. Zamrznute crvene bobice mogu se jesti svježe, ali odmah, ili se mogu napraviti džem ili kompot. Druga mogućnost u ovom slučaju je duboko ih zamrznuti u zamrzivaču i tako smanjiti gubitke.

Pogledajte više:

Kruške

Iskusni vrtlari preporučuju berbu prije nego što temperatura padne ispod 8 stupnjeva. U protivnom možete ostati bez svježeg i sočnog voća. Smrznute kruške ne mogu se skladištiti, bolje ih je odmah preraditi.

Jabuke

Smrznute jabuke teško je skladištiti, a i pomalo je besmisleno – meso im postane mekano i vodenasto, a miris nestane. Najbolje ih je brzo preraditi – kompot, marmelada ili čak sok.

Pogledajte više:

cikla

Cikla akumulira maksimalnu količinu vitamina u jesen. Zato mnogi vlasnici radije čekaju do posljednjeg da ga preuzmu. No, ako se pojave iznenadni mrazevi, a cikla se ne izvadi, trk spasiti je u vrt. Čak i blagi pad temperature je štetan. Cveklu je dobro ukiseliti i onda se opet može koristiti kao dodatak salatama i juhama.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki