Riža: trebamo li je prati ili ne prije kuhanja?

Riža je osnovni sastojak u kuhanju. Prati bezbroj namirnica, uključuje se u slatkiše, čak se od njega pravi i salata. Pitanje mnogih je: trebamo li ga oprati prije kuhanja? Stručnjaci kažu da ova navika može imati neke koristi.

Pranje riže moglo bi rezultirati pahuljastim konačnim proizvodom, a postoje neki dokazi da bi moglo pomoći u uklanjanju nekih neželjenih tvari u riži.

Međutim, ispiranje ili namakanje riže također može ukloniti neka korisna vlakna i hranjive tvari.

Prednosti pranja riže

“Pranje riže prije kuhanja pomaže u uklanjanju škroba, što joj u konačnici daje pahuljastiju teksturu kada se kuha”, kaže Kaitlin Sass, prehrambena znanstvenica i viša voditeljica istraživanja i razvoja za tvrtku riže Lundberg Family Farms.

Kada se škrob smanji, zrna riže se neće lijepiti zajedno, što dovodi do više namotane riže na tanjuru.
Osim njezine kulinarske primjene, postoji još jedan razlog zbog kojeg biste mogli oprati rižu: učinit će je sigurnijom za jelo.

Ispiranje riže moglo bi pomoći u uklanjanju nekih neželjenih tvari, poput ostataka iz zemlje. Također uklanja dio mikroplastike s pakiranja hrane. Studija iz 2021. u Journal of Hazardous Materials otkrila je da pranje riže prije kuhanja smanjuje kontaminaciju mikroplastikom za 20-40%.

Također postoje ograničeni dokazi da čišćenje riže može smanjiti koncentraciju arsena. Arsen se prirodno pojavljuje u tlu i vodi i smatra se toksičnim. Pregled iz 2023. pokazao je da su koncentracije anorganskog arsena obično u prosjeku oko 92 dijela na milijardu (ppb) za bijelu rižu i 154 ppb za smeđu rižu. Ne postoje smjernice za razine arsena u riži, ali stručnjaci postavljaju relativnu granicu od 100 ppb za rižine žitarice za dojenčad.

Klimatske promjene također bi mogle pogoršati problem: istraživači su otkrili da više temperature mogu dovesti do većih koncentracija arsena u riži.

Istraživanja pokazuju da bi ispiranje moglo biti kućni lijek za smanjenje toksičnosti bijele riže. A kako biste uklonili arsen iz smeđe ili bijele riže, možete pokušati “kuhati napola”: stavite rižu u kipuću vodu na pet minuta prije nego što bacite vodu i nastavite kuhati kao i obično.

Kuhanje 1 dijela riže u 6-10 dijelova vode i ispuštanje vode nakon kuhanja može smanjiti anorganski arsen za 40-60%. Iako pranje riže može ponuditi određeni potencijal za smanjenje razine arsena, dokazi su neuvjerljivi i stopa smanjenja varira.

Također je važno spomenuti da nacionalne i globalne zdravstvene agencije kao što su FDA, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i druge nadziru rižu (i drugu hranu) kako bi osigurale da su razine arsena općenito sigurne, tako da pranje nije u potpunosti neophodno.

Loše strane pranja riže

Iako pranje riže može poboljšati njezinu teksturu i smanjiti neželjene materijale, možda ne biste željeli dopustiti da se zrna namaču predugo.

Prema nutricionistima, opetovano ispiranje ili namakanje riže kroz dulja vremena prije kuhanja također može ukloniti neke njezine hranjive tvari.

Zajedno sa škrobom također može ukloniti malu količinu korisnih vlakana, koja se nazivaju otporni škrob. Ovaj otporni škrob povezan je s poboljšanim radom crijeva i stabilnijom razinom šećera u krvi, a može se čak povećati ako se riža drži u hladnjaku.

Ispiranje riže također može iscrpiti druge hranjive tvari, kao što su željezo i vitamini B skupine topljivi u vodi (folat, niacin i tiamin). Zapravo, kuhanje riže u previše vode (metoda koja se koristi za smanjenje arsena) može smanjiti razine ovih nutrijenata za 50-70%.

izvor: tromaktiko.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki