Vaš je proveo proljeće, ljeto i jesen pružajući vam obilje svježeg, domaćeg povrća – ne zaslužuje zanemarivanje kad nastupi zima. Ako ga ne prezimite kako treba, doći će do niza negativnih posljedica koje mogu utjecati na buduću proizvodnju – biljke osjetljive na hladnoću mogu biti oštećene, populacija insekata može se povećati, a erozija i zbijanje tla umanjit će kvalitetu povrća. Kako se to ne bi dogodilo, prije zime morate učiniti nekoliko stvari.
1. Sakupite korijenje povrća
Povrće osjetljivo na mraz treba skloniti. Ako to ne učinite, povrće može biti oštećeno ili mrtvo u proljeće. Neke biljke, poput brokule i kupusa, tolerantne su na niske temperature i mogu ostati. Ovo je najčešće povrće osjetljivo na mraz:
– rajčice
– paprike
– patlidžani
– grah
– krumpir
– krastavci
– bundeve
– slatki krumpir
Pogledajte više:
2. Očistite svoj vrt
Čišćenje je bitan dio pripreme vrta. Uklonite korov (po mogućnosti prije nego što pusti sjeme koje će niknuti u proljeće) i otpalo lišće i grančice. Ostavljanje vrta neurednog povećava rizik od budućih problema.
3. Malč
Zaštitite tlo prekrivanjem malčem prije nego što temperature padnu prenisko. Pokriveno tlo zadržava više vode, manje je zbijeno i ima manji pritisak korova. Međutim, imajte na umu da malč održava tlo hladnijim u proljeće, pa može odgoditi sadnju u područjima s više glinastih tla.
4. Dodajte kompost
Mnogo je prednosti dodavanja komposta u vaš vrt zimi. Poboljšava drenažu u teškim tlima, povećava kapacitet zadržavanja vode u tlima koja se brzo dreniraju, dodaje niz hranjivih tvari tijekom dugog vremenskog razdoblja i poboljšava zdravlje biljaka.