Zagreba Lajfhaki

Što smijete, a što ne možete kuhati u aluminijskom posuđu: opasno po život

Vjeruje se da aluminijsko posuđe, koje je vrlo popularno zbog niske cijene, može predstavljati opasnost za zdravlje.

Opasnost dolazi od metala koji može prodrijeti u hranu.

Unatoč činjenici da nas u normalnim uvjetima od ove negativne pojave spašava sloj oksidnog filma koji se prirodno pojavljuje na stijenkama i dnu posuđa, pod utjecajem kiselina sadržanih u povrću i voću zaštita može biti uništena.

Što možete kuhati u aluminijskom posuđu?

Zabrana se ne odnosi na sljedeće “kategorije” doručka, ručka i večere:

Fotografija: Pixabay
  • juhe na bazi mesa i ribe, riblja juha;
  • jaja;
  • kaša kuhana u mlijeku;
  • tjestenina, palačinke, knedle, knedle – općenito proizvodi od tijesta;
  • jela od povrća koja ne sadrže ocat ili druge kiseline – krumpir, tikvice, patlidžan itd.

Što ne kuhati u aluminijskom posuđu

Ne preporučuje se kuhanje sljedećih jela u aluminijskom posuđu:

  • boršč (i crveni i zeleni), juha od kiselog kupusa;
  • kompoti i džemovi;
  • grah u umaku od rajčice, pirjani i kiseli kupus, sve marinade i kiseli umaci;
  • fermentirani mliječni proizvodi kao što su kiselo vrhnje, fermentirano pečeno mlijeko, svježi sir, kefir.

Sve to može dovesti do toga da metal dođe u kontakt s hranom i uđe u tijelo.

Umjesto običnog aluminijskog posuđa možete koristiti višeslojno posuđe koje, iako skuplje, nije opasno za zdravlje jer je iznutra obloženo kvalitetnim nehrđajućim čelikom.

Ranije su BelNovosti pisale o tome zašto ne biste trebali piti iz šalice ili šalice u kojoj je ostavljena žlica.

Exit mobile version