Prošlogodišnje zalihe nema smisla ostavljati za iduću godinu, osim ako se ne radi o pekmezu.
Ljetni stanovnici se pitaju je li moguće koristiti ubrano povrće ili voće koje nije pojedeno tijekom zime za gnojivo, šaljući sadržaj podruma u kompostnu jamu?
Ideja se na prvi pogled čini racionalnom, ali neće svaka hrana biti korisna čak ni za pripremu gnojiva.
Glavni kriterij
U kompost se može bacati samo zdravo povrće. Kad sređujete stvari u podrumu, prelistajte zalihe.
A ako povrće nije trulo, nije prekriveno plijesni, krastama ili drugim gljivičnim bolestima, tada se sve što se ne jede može odnijeti u jamu.
Na primjer, povrće može uključivati krumpir, drugo korjenasto povrće i bundeve. Plodovi rijetko ostaju ustajali.
Ali ako postoji i najmanji znak plijesni, tada se zalihe moraju zbrinuti na drugačiji način.
Također je važno razmisliti o tome kakvu je obradu povrće ili voće podvrgnuto prije skladištenja.
Kako postupiti
Da bi zalihe koristile budućoj žetvi, potrebno ih je nasjeckati – tako će brže istrunuti.
Ranije smo vam rekli zašto trebate kapati jod na svježi sir.