Trik za skladištenje koji sprječava nicanje krumpira

Žena je podijelila jednostavan trik kako spriječiti klijanje krumpira za koji kaže da joj je promijenio život. Krumpir sa zelenim mrljama ili klicama može sadržavati toksine, pa ih mnogi ljudi bacaju ako se te mrlje ne mogu ukloniti.

Pametan trik za skladištenje pomoću voća može produljiti vijek trajanja vašeg krumpira i spriječiti klijanje, prema tvorcu TikToka. Opće pravilo za krumpire je da ih treba čuvati podalje od vlage i sunčeve svjetlosti kako bi se spriječilo brzo kvarenje. Potrebna im je dobra ventilacija, a najbolje se čuvaju ako se čuvaju na suhom i tamnom mjestu, poput otvorene košare.

Pametan trik za sprječavanje klijanja krumpira

Video koji je podijelio Leen (@leen.bd) na TikToku pokazuje da skladištenje krumpira s jabukom također može spriječiti klice. Smatra se da jabuke mogu usporiti rast izdanaka i produžiti život krumpira zbog plinova koje ispuštaju. “Ključ” je plin etilen, tvar koju jabuke prirodno proizvode i koja igra ključnu ulogu u procesu zrenja.

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Food Science and Technology pokazalo je da etilen usporava metabolizam ugljikohidrata i povećava brzinu disanja krumpira, čime se produljuje njihova svježina. Međutim, ovaj trik radi samo za krumpir. Čuvanje jabuka s drugim voćem zapravo može ubrzati njihov proces sazrijevanja, uzrokujući da se pokvare prije nego što ih možete pojesti. To je potaknulo intenzivnu raspravu o prednostima plina etilena za skladištenje hrane.

Mnogi korisnici TikToka napisali su svoje komentare o ovom posebnom triku za spremanje: “Znam za ovo oko godinu dana. Promijenio mi je život! Radi!”, napisao je jedan korisnik.

Je li sigurno jesti proklijali krumpir?

Ako već imate proklijali krumpir, možda se pitate jesu li sigurni za jelo. Možda je neugodno, ali proces klijanja krumpira je koristan jer dovodi do rasta mladog krumpira. Međutim, većina krumpira na tržištu vjerojatno je tretirana inhibitorima rasta kako bi se spriječilo klijanje. Što se tiče sigurnosti, općenito se smatra sigurnim konzumirati krumpir koji ima klice. Ipak, potreban je oprez jer postoji rizik od trovanja solaninom i hakoninom, dva prirodna toksina koji se nalaze u proklijalom krumpiru.

Kao što je navedeno na web stranici Poison Control: “I solanin i hakonin uzrokuju toksičnost putem poremećaja stanica što dovodi do gastrointestinalnih simptoma kao što su povraćanje, bolovi u trbuhu i proljev. Neki ljudi također mogu osjetiti glavobolju, crvenilo, zbunjenost i groznicu.’

@leen.bd Jeste li već probali ovo?? #lifehacks #foodstoringhack #foodhacks #kitchenhacks #storingpotatoes #foryou ♬ Cvijeće – Miley Cyrus

Izvor: enikos.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki