Iako volimo crveno kuhano vino, uvijek smatramo nedostatkom što ostavlja plava usta. Srećom, postoji također bijelo kuhano vino. Ovaj je napitak ukusan barem kao crveno kuhano vino, jednostavan za pripremu i čuva vam onaj plavi sjaj oko usta i zuba.
Pravo vino
Jeste li znali da kuhano vino nije nimalo teško napraviti? Sve što zapravo trebate učiniti je staviti sve sastojke u tavu i zagrijati vino na laganoj vatri. Važno je da ne dopustite da vino zakipi jer će tada alkohol ispariti.
Ovo je ono što vam treba za 6 osoba:
- 2 naranče očišćene i narezane
- 2 limuna, očišćena i narezana
- 2 boce suhog bijelog vina
- 4 štapića cimeta + dodatak za ukras (po želji)
- 50 mililitara soka od naranče
- 6 klinčića
- 50 do 80 grama granuliranog šećera
- 50 mililitara ruma
- 4 komada zvjezdastog anisa
Ovo je ono što trebate učiniti:
Stavite sve sastojke u veliki lonac. Stavite poklopac na posudu i stavite posudu na laganu vatru. Ostavite posudu na vatri 30 minuta za blagi okus, odnosno 45 minuta za intenzivniji okus. Vino redovito promiješajte.
Kuhano vino kušajte i po potrebi dodajte malo šećera.Kuhano vino rasporedite po šalicama ili čašama i po potrebi poslužite sa štapićem cimeta. Uživaj!
Savjet: za bijelo kuhano vino očito treba suho bijelo vino. Iako možete koristiti bilo koje suho bijelo vino koje želite, neki smatraju da je suho vino rizling najbolja opcija.
Izvor: Stvari za žene, Recepti iz Europe | Slika: Adobe Stock