Zagreba Lajfhaki

Zacharoulina čokoladna pita sa sladoledom: jednostavan i brz recept

Čokoladna pita je slastica koju vole i mladi i stari. Bilo uz sladoled ili ne, to je slastica koja se voli i zimi i ljeti.

Recept koji slijedi je od naše prijateljice, Zacharoule, i mnogo puta nas je pobijelio. Brzo, jednostavno i definitivno ukusno!

Materijali za mali pyrex:
1 šalica samodizajućeg brašna
1 šalica šećera
1 šalica mlijeka
1/3 šalice svijetlog ulja
1 jaje
1/2 šalice kakaa
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
2 vanilije
1 prstohvat soli

Za čokoladnu glazuru:
1/2 šalice mlijeka
250 g kuverture
1 vanilija
1 velika žlica vitamina
1 žličica ulja

Provedba
Sve sastojke za tortu izmiješajte mikserom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 25 do 30 minuta dok se uopće ne lijepi za nož.
Pet minuta prije vađenja torte pripremite čokoladnu glazuru i prelijte je po vrhu da ide posvuda.
Ipak sretno … svakako!

Sladoled je omiljena ljetna slastica, mladih i starih. Osvježavajuća je, ima mnogo okusa, pokriva sve preferencije i prilično je lagana. Naime, mnogi ga koriste i kao prilog drugim slasticama, npr. galaktobureku. Također, kao što je poznato, ljeto se mjeri po sladoledima i kupanju u moru.

Iako je vrlo ukusan, neki ga se boje i izbjegavaju jer kao desert ostaje ne tako zdrav izbor. I dok mnogi žele napraviti domaći sladoled kako bi bio što zdraviji, nedostatak aparata za sladoled je prepreka.

U nastavku ćete pronaći četiri načina na koje možete napraviti sladoled kod kuće, bez upotrebe aparata za sladoled uz savjete Akisa Petretzikisa.

S vrećicom za hranu
Materijali:

500 gr. krema 35%
250 gr. zaslađeno mlijeko, hladno
1 žlica ekstrakt vanilije

Za posluživanje:

desert na žlicu

Implementacija:

1) Ulijte vrhnje, zaslađeno mlijeko i ekstrakt vanilije u vrč (ili zdjelu).

2) Pomiješajte ručnom pjenjačom i prebacite smjesu u vrećicu za hranu s patentnim zatvaračem.

3) Uklonite zrak laganim pritiskom, zatvorite patentni zatvarač i stavite vrećicu u zamrzivač na 1 sat. (Nakon 1 sata smjesa će se malo smrznuti na stijenkama vrećice)

4) Izvaditi vrećicu iz zamrzivača i malo je pritisnuti rukama da se smjesa sjedini.

5) Vrećicu vratite u zamrzivač na još 1 sat. (U ovom trenutku će se još više stegnuti i naša će se smjesa početi još više smrzavati)

6) Vrećicu izvaditi iz zamrzivača i opet malo pritisnuti rukama da omekša i smjesa se izmiješa.

7) Isti postupak ponovite još 1-2 puta dok se sladoled ne stvrdne.

8) Čim se dovoljno stvrdne prebaciti u metalni kalup za torte 10×30 cm i vratiti u zamrzivač na 1 sat.

9) Izvadite iz zamrzivača i poslužite s desertnom žlicom.

Mikserom
Materijali:

500 gr. krema 35%
250 gr. zaslađeno mlijeko, hladno
1 žlica ekstrakt vanilije

Za posluživanje:

bombon
čokoladni posipi
cigara

Implementacija:

1) U zdjelu za miješanje ulijte vrhnje, zaslađeno mlijeko i ekstrakt vanilije te izmiješajte pjenjačom.

2) Prebacite posudu u zamrzivač na 45 minuta. (U ovom trenutku smjesa će se malo smrznuti na stijenkama zdjele)

3) Izvadite posudu iz zamrzivača i mutite mikserom velikom brzinom nekoliko sekundi dok smjesa ne postane homogena.

4) Premjestite posudu u zamrzivač na još 45 minuta. (U ovom trenutku smjesa će se više stegnuti u sredini ali i na stijenkama zdjele)

5) Izvadite posudu iz zamrzivača i ponovno mutite mikserom velikom brzinom nekoliko sekundi dok smjesa ne postane homogena.

6) Postupak ponavljamo još 1-2 puta, dok smjesa ne postane čvrsta i rahla.

7) Kad se dovoljno stegne, prebacite ga u metalni kalup za torte 10×30 cm i vratite u zamrzivač na 1 sat.

8) Izvadite formu iz zamrzivača i poslužite s karamelom, čokoladnim posipom i pitom.

Uz hladnu vodenu kupku
Materijali:

250 gr. krema 35%
125 gr. zaslađeno mlijeko, hladno
½ žličice ekstrakt vanilije
1 kg kockica leda
150 gr. sol
50 gr. voda

Za posluživanje:

med
jagode

Implementacija:

1) Ulijte kockice leda, sol i vodu u veliku zdjelu i lagano promiješajte žlicom. (Led pomiješan sa soli
stvaraju reakciju i temperatura u posudi doseže čak -17oC, što pomaže bržem zamrzavanju naše smjese).

2) Ulijte vrhnje, zaslađeno mlijeko i ekstrakt vanilije u srednju metalnu zdjelu, pa zdjelu prebacite u zdjelu s kockicama leda.

3) Izmiješajte ručnom pjenjačom, pokrijte obje zdjele prozirnom folijom i ostavite sa strane 10 minuta u posudi s kockicama leda dok se smjesa ne počne smrzavati na stjenkama zdjele.

4) Smjesu mutiti žicom ili ručnim mikserom velikom brzinom 5-7 minuta dok ne postane rahla i čvrsta.

5) Ponovno prekrijte prozirnom folijom i smjesu stavite u zamrzivač na 1 sat.

6) Nakon što je potpuno zaleđeno, izvadite ga iz zamrzivača i poslužite s medom i jagodama.

Jednostavno mikserom
Materijali:

500 gr. krema 35%
250 gr. hladno zaslađeno mlijeko
1 žlica ekstrakt vanilije

Za posluživanje:

čokoladni sirup
ljeska

Implementacija:

1) Vrhnje ulijte u zdjelu miksera i mutite pjenjačom velikom brzinom dok ne postane čvrsti šlag.

2) Dodajte zaslađeno mlijeko i ekstrakt vanilije, te tucite još 1-2 minute dok se naša smjesa ne poveže i stegne.

3) Smjesu premjestiti u kalup za torte 10×30 cm i prekriti prozirnom folijom.

4) Kalup prebaciti u zamrzivač na 2-3 sata dok se ne smrzne.

5) Izvadite iz zamrzivača i poslužite s čokoladnim sirupom i lješnjacima.

Pogledajte YouTube video poznatog kuhara s tajnama domaćeg sladoleda

Exit mobile version