Začin koji se bori protiv celulita

Cimet je možda jedan od najčešćih začina koje u svojim kuhinjskim ormarićima imaju čak i zavjetni neženja. Ne samo da je ukusan i ide uz mnoga jela i slatkiše, od mljevenog mesa do zobenih pahuljica i rižinog mlijeka, već ima i mnoga čudotvorna svojstva.

Za zapisnik, cimet dolazi od zimzelenog stabla koje uspijeva u jugozapadnoj Indiji i Šri Lanki, a njegovo znanstveno ime je Cinnamomum verum iz obitelji Lauraceae. Nismo posebno impresionirani što je ovaj specifičan začin godinama održao dobru reputaciju, budući da ga karakterizira zavidno nutritivno bogatstvo i mnoštvo ljekovitih svojstava, ponajviše zahvaljujući protuupalnom i antimikrobnom djelovanju njegovih sastojaka. Njegovi vrijedni sastojci poput “cimeta” sprječavaju razvoj nepoželjnih bakterija i gljivica, a istodobno pomažu kod probavnih smetnji, hipertenzije, glavobolja i grčeva.

Cimet također pomaže u boljoj kontroli šećera u krvi, dok usporava pražnjenje želuca, odnosno vrijeme potrebno da hrana prođe kroz želudac, što rezultira sporijom apsorpcijom šećera iz hrane. Također, prema British Botanical Pharmacology, cimet je indiciran kod stanja žgaravice i probavnih smetnji, ali i kod mučnine. Još jedno njegovo impresivno terapeutsko svojstvo je da može smanjiti čimbenike rizika za razvoj dijabetesa. No osim svega navedenog, cimet je i izvrstan izvor osnovnih nutrijenata za naše tijelo, a posebno mangana, komponente vezane uz opskrbu energijom i razne metaboličke procese u našem tijelu.

Ovaj aromatični začin osobito je koristan za žene, jer ne samo da može ublažiti mjesečnicu, već može pomoći i kod mršavljenja i sagorijevanja masnoća, osobito u području trbuha. Točnije, smanjuje osjećaj gladi, a istovremeno povećava osjetljivost na inzulin, zbog čega kontrolira glukozu u krvi, a istovremeno proizvodi manje inzulina, koji je sklon nakupljanju masti u tijelu. I kao da sve ovo nije dovoljno… Cimet može biti odličan saveznik u borbi protiv celulita! Za najbolje anticelulitno ulje za masažu koje ste ikada probali stavite štapiće cimeta u staklenku bademovog ulja i ostavite tjedan dana na sunčanom mjestu. Zatim ga upotrijebite za masažu u problematična područja svaku večer prije spavanja i gledajte kako narančina kora nestaje!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki