Zašto ne biste trebali bacati kore od krastavaca

Krastavci su hranjivi, osvježavajući s minimalnim kalorijskim sadržajem. Možete ih jesti čiste, u salatama, u sendvičima.

Najvjerojatnije ih čistite i rijetko ih jedete s kožom. Ispravno; A opet, pilinzi su bogati antioksidansima, mineralima i vitaminima.

Kore od krastavaca

Kora krastavca ima mnogo hranjivih tvari. Sadrže 11% fosfora i 27% kalija, magnezija i silicija. A osim što su blagotvorne za vaš organizam, idealne su i za vaše biljke.

Načini korištenja kore krastavaca kao gnojiva

Voda i kore od krastavaca

  • Ogulite krastavac i stavite koru u posudu sa vodom (na pola čaše kore krastavca dodajte pola čaše vode)
  • Ostavite ih 5 dana. Zatim promiješajte i ocijedite vodu. Koristite ga za zalijevanje biljaka.
  • Možete ga koristiti jednom tjedno sve dok ne pretjerate sa zalijevanjem biljaka. Voda od krastavaca sadrži kalij i fosfor. Fosfor je vitalan za rast svih biljaka, dok kalij regulira njihov metabolizam.

Kore krastavaca na žaru

  • Ogulite krastavac i narežite koru na male komadiće.
  • U tepsiju stavite kore od krastavaca.
  • Dobro ih ispecite, dok ne porumene.
  • Čim se ohlade, pospite ih zemljom.
  • Možete dodati 2 kore krastavca najviše jednom svaka 3 tjedna.

Kora krastavaca kao prirodni pesticid

Krastavac sadrži spoj poznat kao kukurbitacin koji mu daje blago gorak okus. Insekti ne vole ovu jagorčevinu, pa ako stavite kore u zemlju za posude, kukci se neće približiti biljkama i one će brže rasti. Mravi, grinje, ose će se kloniti biljaka jer alkaloid djeluje kao prirodni repelent. Ipak, svakako ih redovito mijenjajte jer nakon nekoliko dana gube svoju učinkovitost.

izvor: mothersblog.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki