Nakon kuhanja krumpira ili tjestenine, mnoge domaćice ulijevaju kipuću vodu izravno u sudoper.
Malo ljudi zna da takav čin može izazvati određene probleme.
Zašto ne biste trebali izlijevati kipuću vodu u sudoper
Razlog leži u materijalu od kojeg su napravljeni sudoper, cijevi i sifon.
Tako se za izradu odvodnih cijevi najviše koristi polivinil klorid (PVC) koji je prilično jeftin i plastičan polimer. Može izdržati temperaturu vode do 60 stupnjeva i može izdržati kratkotrajno (do 1 minute) izlaganje kipućoj vodi.
Ako dugo ulijevate kipuću vodu u sudoper, PVC se može ozbiljno deformirati zbog povećane plastičnosti s povećanjem temperature. Cijevi se neće vratiti u prvobitno stanje. Štoviše, kada se materijal ohladi i smanji volumen, na cijevima se mogu pojaviti pukotine, što prirodno dovodi do kršenja nepropusnosti sustava.
Velika količina kipuće vode koja teče kroz cijevi uzrokuje širenje brtvila koja osiguravaju nepropusnost spojeva i prestaju obavljati svoju funkciju.
Konačno, vruća voda također može oštetiti materijal sudopera – ako uključite hladnu vodu nakon velike količine kipuće vode. Kao rezultat toga, materijal, koji se u početku naglo proširio, smanjit će se u volumenu, a to je prepuno pukotina u sudoperu.