Zašto rajčice NE pocrvene i što učiniti

Iako ih je relativno lako uzgajati, ponekad mogu biti izbirljivi. Nekoliko čimbenika može odgoditi ili zaustaviti sazrijevanje plodova, uzrokujući da rajčice ostanu u zelenoj fazi. Ekstremne temperature najčešći su krivac, ali ishrana tla i njega biljaka također mogu igrati ulogu. Ako vam rajčice ne porumene, ne brinite. Otkrijte razloge iza ovog uobičajenog izazova i jednostavne načine za promicanje sazrijevanja rajčice u .

Čimbenici koji utječu na sazrijevanje rajčice

Uzgoj rajčice je spor proces. Plodovima u razvoju potrebno je šest do osam tjedana da potpuno sazriju od trenutka oprašivanja cvjetova. Vrijeme sazrijevanja razlikuje se od sorte rajčice, naravno, ali ponekad ima nešto više. Razumijevanje kako klima, ishrana tla i njega biljaka utječu na razvoj plodova pomoći će vam u rješavanju problema sa sazrijevanjem.

Temperatura je među najvećim ograničavajućim čimbenicima kada je riječ o zametanju i sazrijevanju plodova. Ljetne temperature često prelaze optimalni temperaturni raspon za dozrijevanje rajčice, a to je između 20 i 25 stupnjeva. Jesenske temperature obično padaju ispod ovog raspona. Kada temperature odstupaju od idealnog raspona, proces zrenja se usporava.

Konkretno, pretjerana toplina može zaustaviti proces zrenja, jer se pigmenti odgovorni za boju, likopen i karoten, ne proizvode kada temperatura poraste iznad 30-32 stupnja. Biljke izložene toplinskom stresu također će preusmjeriti energiju sa sazrijevanja plodova na preživljavanje, kao što je rast dubljeg korijenja. Kada su temperature prevruće ili preniske za sazrijevanje vinove loze, rajčice se mogu dokrajčiti s trsa kako je opisano u nastavku.

Pogledajte više:

Kada biljke ne rade kako se očekuje, vrtlari često posežu za gnojivom ili crijevom za zalijevanje u pokušaju da nahrane biljke za proizvodnju. Takvo hranjenje može štetiti sazrijevanju plodova. Previše dušičnog gnojiva potiče rast lišća na štetu cvjetova i plodova. Potrebe biljke rajčice za dušikom variraju kako biljka raste, zahtijevajući više tijekom ranih faza uspostavljanja i vegetativnog rasta. Pretjerano zalijevanje također može odgoditi sazrijevanje plodova smanjenjem kretanja zraka u tlu.

Izbjegavajte pretjerano maženje kada voće nije zrelo. Održavajte redovitu praksu navodnjavanja kako biste osigurali stalnu vlagu i nanosite gnojiva u skladu s razvojem biljke. Rajčica ima koristi od gnojiva s niskim udjelom dušika, visokim udjelom fosfora i srednjim do visokim udjelom kalija.

Pogledajte više:

Rajčice se uzgajaju kako bi dale obilne usjeve, ali ponekad biljke rajčice mogu biti preopterećene plodovima. To je osobito istinito kada biljke pokušavaju upravljati drugim stresovima, poput vrućine ili suše. Plodovi u razvoju natječu se s korijenjem, cvjetovima i lišćem za ograničene resurse. Isti stresori također mogu uzrokovati da biljke izgube lišće, što znači da se fotosintezom proizvodi manje energije.

Kada voće ne sazrije tijekom razdoblja stresa, moglo bi biti korisno smanjiti dio rajčica. Započnite s onima koji su potpuno odrasli, ali još uvijek zeleni i pustite ih da sazriju na pultu. To će smanjiti potrošnju energije biljke, omogućujući da više resursa dopre do ostatka rajčice.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki