Zagreba Lajfhaki

Zašto špagete ne smijemo lomiti na pola – Kako ih kuhati

Špageti su najpopularnija tjestenina ne samo u Italiji već iu Grčkoj. Ali ti ih praviš, zar ne? Koju grešku radite kada kuhate omiljenu tjesteninu?

Špageti su omiljeno jelo. Bezbroj je recepata u kojima možete koristiti špagete. Ukusni su i pristupačni, brzo se spremaju i najlakši obrok za napraviti nakon posla.

Tjestenina je bogata složenim ugljikohidratima, željezom, selenom koji djeluju kao antioksidansi za tijelo. Sadrže i kalcij, fosfor, bjelančevine i vitamine B skupine, a imaju malo masti, kolesterola i natrija.

Greška koju radite kada kuhate špagete
Kad dođe vrijeme za kuhanje, žurno zgrabite kutiju špageta, lonac nasumične veličine i prepolovite tjesteninu bez imalo razmišljanja prije nego što je bacite u lonac.

Što je greška? Iako u talijanskoj kuhinji ne postoji pisano pravilo da se tjestenina ne lomi, kuhari inzistiraju na tome da je lomljenje tjestenine zabranjeno.

Kako ističe povjesničarka hrane Francine Segan, špagete ne biste trebali lomiti na pola jer duljina tjestenine poboljšava doživljaj jela i estetiku jela. Dakle, iako vam se možda čini vrlo uobičajenim, špagete ne biste trebali lomiti na pola.

Prema njezinim riječima, u talijanskoj se kulturi lomljenje špageta općenito ne gleda s osmehom, osobito kada postoji namjera da se nešto napravi na određeni način. I dodaje da “špageti i druge duge uske tjestenine zahtijevaju vještinu i pažnju od proizvođača tjestenine. Uništavanje predviđene dužine je uvreda za njihovo umijeće.”

Savjetuje da posebnu pozornost obratite na posudu u kojoj ćete kuhati špagete.

Stručnjaci preporučuju duboku tavu ili tavu s visokim stranama za pečenje dužih oblika, poput špageta i linguina. Tjestenina će savršeno stati u tavu i imat ćete više koncentrirane škrobne vode, što je odlično za umake koji zahtijevaju vodu iz tjestenine. Viši lonci idealni su za cjevaste ili duguljaste oblike tjestenine kao što su rigatoni, penne, farfalle i fusilli.

Slijedite gore navedene savjete kako biste napravili savršenu tjesteninu i uživali u svom jelu!

oloygeia.

Exit mobile version