Zagreba Lajfhaki

10 činjenica o krumpiru: samo nekoliko ljudi zna za ovo

Svaki proizvod ima svoju priču. Među njima je i krumpir. Zbog njegove bogate povijesti i nevjerojatnih svojstava jede se uvijek iznova.

1. Prve usjeve krumpira požnjele su Inke u današnjem Peruu oko 5000. pr. U Europu je krumpir iz Amerike stigao krajem 16. stoljeća sa španjolskim pomorcima.

2. Ovo nije kraj krumpirovog putovanja. Krumpir je u Irsku stigao 1589. zahvaljujući Sir Walteru Raleighu, koji je u toj zemlji uspostavio funkcionalnu industriju. Krumpir je u Sjevernu Ameriku stigao tek 1621. godine. Tadašnji guverner Bermuda poslao ga je u Jamestown.

3. Krumpir nije samo osnova za gomoljastu prehranu, on je i razmetljivo cvijeće. Modu za njihovo korištenje za ukrašavanje pokrenula je Maria Antonina. Francuska kraljica je na dar dobila buket krumpirovog cvijeća kojim je kasnije ukrasila svoju odjevnu kombinaciju.

4. Infekcija je skoro dovela do smrti krumpira u Irskoj. Doprinijela je “velikoj irskoj gladi”, koja je trajala od 1845. do 1849. godine. Stanovništvo zemlje (8–9 milijuna) smanjilo se za jednu petinu, a još 2 milijuna ljudi odlučilo je prijeći drugu stranu oceana u potrazi za boljim životom.

5. 4. rujna 2011. na National Gardening Showu u Somersetu Peter Glazebrook pohvalio se rekordno visokim krumpirom. Umnoženi primjerak težio je 4,98 kg – to bi bilo dovoljno za prehranu velike obitelji. I to vjerojatno ne jednu, nego čak dvije-tri večere. Najveći krumpir na svijetu, naravno, uvršten je u Guinnessovu knjigu rekorda.

6. Krumpir ima mnogo bliskih srodnika (genetski – jer s kulinarskog gledišta nisu ni u kakvom srodstvu). Paprika, patlidžan i rajčica članovi su obitelji noćurka.

7. Krumpir sadrži mnogo hranjivih tvari, što ga čini idealnim za prehranu. Chris Voigt iz Komisije za krumpir države Washington odlučio je dokazati da možete jesti samo krumpir. Liječnici, međutim, ne preporučuju takvu dijetu.

8. Svaki treći krumpir na svijetu uzgaja se u Indiji ili Kini. U potonjoj su zemlji ove biljke posebno cijenjene, zauzimajući važno mjesto u narodnoj medicini. Vjeruje se da je krumpir jako dobar za želudac, crijeva ili slezenu. Stoga se koristi kao prirodna alternativa “umjetnim” lijekovima.

9. Jedite krumpir naziv je dviju slika koje se smatraju prvim pravim remek-djelima Vincenta van Gogha. Ukrašene u prilično mračnom stilu, slike su naslikane u travnju 1885. godine.

Sumirali su rezultate majstorovog petogodišnjeg rada i dali mu propusnicu za “salone bojanja”. Manja slika sada se nalazi u muzeju Kröller-Müller u Otterlou, a druga u muzeju Van Gogh u Amsterdamu.

10. 2008. je proglašena Međunarodnom godinom krumpira i Nacionalnom godinom krumpira u svojoj domovini, Peruu. Ujedinjeni narodi, koji su inicirali “događaj”, htjeli su ponoviti uspjeh Godine riže (2005.), tijekom koje su organizirana mnoga događanja za promociju usjeva. 2016. bila je godina mahunarki, 2013. godina kvinoje.

Fotografija: Pixabay

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version