Sada je sezona slatkih bobica u punom jeku, pa mnogi ljudi uživaju u ovom zdravom proizvodu.
Ne znaju svi da se slatke trešnje smatraju drevnijom biljkom od trešanja: znanstvenici vjeruju da su ljudi počeli jesti proizvod prije deset tisuća godina.
Čak ni autori drevnih tekstova o medicini nisu zaboravili obratiti pažnju na ovu korisnu bobicu.
Koji su zanimljivi zapisi povezani s trešnjama?
Svjetski lider u proizvodnji
Da bi trešnje bile slatke i ukusne, usjevu je potrebno osigurati posebne uvjete uzgoja. U pravilu je riječ o toplom vremenu i puno sunca.
Na temelju zadanih karakteristika mnoge bi zemlje mogle postati rekorderi u proizvodnji. Ipak, vrh ide Turskoj, koja proizvodi gotovo 600 tisuća tona, osjetno ispred svojih najbližih konkurenata.
Najveća bobica
Svima je ugodnije uživati u velikim trešnjama, ali u pravilu bobice rastu srednje. Međutim, jednog dana talijanski stručnjaci uspjeli su ući na stranice Guinnessove knjige rekorda s najvećom trešnjom na planetu.
Težina jedne bobice premašila je 26 grama.
Tijekom uzgoja korištene su različite tehnike koje su omogućile postizanje impresivnih rezultata.