Kalcij je koristan element koji bi trebao biti u prehrani, jer utječe na stanje zuba, kostiju i opće blagostanje.
Većina ove komponente nalazi se u mliječnim proizvodima.
Prvo mjesto zauzima sir.
Lider u količini kalcija među svim mlijekama je parmezan.
100 g proizvoda sadrži 1,184 mg kalcija. Vjeruje se da je to čak i više od dnevne norme.
Treba imati na umu da je ovo vrlo kaloričan proizvod.
U sezamu ima mnogo korisnih elemenata. 975 mg na 100 g sjemena.
Tofu, kojeg vole vegetarijanci i vegani, ima nešto manje kalcija.
Osim toga, dovoljna količina ovog korisnog elementa može se naći u lisnatom povrću, plodovima mora, bademima, pa čak i narančama.
Također možete obratiti pozornost na češnjak i peršin, koji mogu savršeno nadoknaditi nedostatak kalcija. Činjenica je da prvi proizvod sadrži oko 181 mg kalcija na 100 g, a zelje sadrži 130 mg.
Ranije smo vam rekli koja hrana sadrži najviše vlakana.