Teško je reći postoje li korovi čija pojava u vrtu može zadovoljiti vrtlara.
Neki od njih se čine korisnima i koriste se za pripremu prehrambenih smjesa. A neki se čak koriste i za hranu. Ali nema puno više radosti od ovoga.
Razgovarajmo o zlonamjernom korovu s kojim se ljetni stanovnici moraju boriti.
Kvinoja se nalazi među pšeničnom travom, preslicom i drugim nekultiviranim rastinjem.
Lako izbija iz zemlje i čini se da ovaj korov nije strašan. U svakom slučaju.
Zapravo, gotovo je nemoguće riješiti se kvinoje na svom imanju, što je čini uistinu podmuklom.
Koja je moć kvinoje
Postoji vrtna kvinoja (može se jesti) i kvinoja za širenje (koristi se u narodnoj medicini).
Korov nema drugih prednosti.
Unatoč činjenici da se trava smatra jednogodišnjom, te služi kao pokazatelj plodnog i neutralnog (blago kiselog) tla, nema se čemu posebno radovati.
Ako se ne borite protiv nje, kvinoja će brzo narasti do visine od 1 do 2 metra (tako raste vrtna kvinoja).
A kada mu sjemenke sazriju i padnu u zemlju, ostat će održive i do 6 godina, što ga na neki način čini pravim rekorderom.
U isto vrijeme, unatoč vanjskoj krhkosti, kvinoja ima razvijen korijenski sustav i brzo raste po cijelom području, potiskujući i kultivirane biljke i korov.
Ranije smo rekli gdje se nalazi najstariji restoran.