Među svim sezonskim proizvodima, titula “najzdravijeg” pripada bobičastom voću.
U to je uvjerena Amy Hudson, nutricionistica i specijalistica Centra za sportsku medicinu u Teksasu, prema kojoj bobičasto voće sadrži obilje vlakana, vitamina C i flavonoida, snažnih antioksidansa.
Na primjer, samo jedna šalica malina ili kupina sadrži 8 g dijetalnih vlakana – ta količina pokriva 32% dnevne vrijednosti za osobu.
Najzdravija bobica
Ali najkorisnije su, prema Hudsonu, borovnice, jer sadrže više korisnih svojstava i antioksidansa, kao i polifenole – usporavaju starenje stanica.
Između ostalog, borovnice se mogu nazvati univerzalnim bobičastim voćem jer ih je lako uvrstiti u prehranu, primjerice pomiješati s jogurtom, kašom ili žitaricama, napraviti sok ili smoothie ili jednostavno jesti svježe.
Tko bi trebao jesti borovnice?
Borovnice su dobre za kardiovaskularni sustav, rad mozga, vid, crijeva i genitourinarni sustav.
Trebale bi je jesti trudnice jer borovnice sadrže kalij i folnu kiselinu.
Ove bobice također sprječavaju starenje i poboljšavaju izgled kože, pomažu kod proljeva i nadutosti, učinkovito potiču mršavljenje i smanjuju rizik od raka.