Mnogima je krumpir važan dio kuhinje i kulinarske tradicije, pa se zato u mnogim zemljama uzgaja ovo ukusno korjenasto povrće.
Krumpir je uvršten u Guinnessovu knjigu rekorda za razna postignuća.
Koji se zapisi mogu nazvati najzanimljivijim?
Najveće korjenasto povrće
Prirodni krumpir u pravilu ne raste velik: čim vidimo prevelike gomolje, odmah počinjemo razmišljati o genetskom inženjeringu.
Međutim, neke sorte mogu iznenaditi poljoprivrednike.
Na primjer, britanski farmer uspio je uzgojiti krumpir čija je težina gotovo dosegla 4 kilograma.
Najskuplja sorta
Za mnoge je krumpir jeftin usjev koji se lako koristi u kuhanju. Međutim, postoji sorta čija cijena očito nije dostupna svima.
La Bonnotte košta oko 600 eura po kilogramu. Proizvodi se samo u Francuskoj.
Posebnost leži u tajnoj tehnologiji, kao i korištenju morske soli i algi kao gnojiva.
Vjeruje se da je okus ovog krumpira jedinstven. Plodovi mogu biti slatki i slani u isto vrijeme.
Najskuplji pomfrit
Mnogi ljudi idu u restorane brze hrane upravo zbog ovog jela. Brza hrana je svakako nezdrava, ali krumpiru prženom u dubokom ulju teško je odoljeti.
Teško je ovo jelo nazvati skupim, ali postoje iznimke.
Jedan američki restoran poslužuje pomfrit čija porcija košta oko 200 dolara. Kuhari koriste visokokvalitetne i skupe sastojke u procesu kuhanja.
Kao rezultat toga, kulinarsko remek-djelo uspjelo je doći na stranice Guinnessove knjige rekorda.