Zagreba Lajfhaki

Koje biljno ulje ima najvišu točku dimljenja: mogli biste se iznenaditi

Svima je poznato da se ulja razlikuju ne samo po vitaminskom sastavu i kulinarskoj namjeni, već i po nizu drugih karakteristika.

Mnoga zdrava ulja (laneno, cedrovo) nisu prikladna za pirjanje i prženje jer pod utjecajem temperature gube vitamine i počinju oslobađati otrovne tvari.

Stoga je općeprihvaćeno da su rafinirana ulja najbolja opcija za prženje. Najčešće, izbor pada na proizvod od sjemenki suncokreta ili maslina.

Ovo je dobar izbor jer njihova dimna točka prelazi prag od 200 stupnjeva.

Ovaj faktor vam omogućuje prženje hrane bez opasnosti po zdravlje.

Fotografija: Pixabay

Koje je ulje rekorder u svom području?

Kako se pokazalo, najdojmljivija svojstva ima egzotično ulje superhrane – avokado.

Njegova dimna točka prelazi 270 stupnjeva.

Stručnjaci smatraju da je to ulje avokada najbolji proizvod za one koji vole uživati ​​u prženoj hrani bez štete po svoje zdravlje.

Zanimljiva je činjenica da se ulje avokada smatra jednim od najsigurnijih proizvoda, jer se može pročistiti bez upotrebe bilo kakvih kemikalija.

Priprema se isključivo od voća, što objašnjava visoku cijenu samog ulja.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version