Zagreba Lajfhaki

Koje biljno ulje je najštetnije: bolje je ne pržiti s njim

Teško je kuhati bez biljnog ulja. Češće se koristi suncokret, a maslinovo ulje se ne preporuča podvrgavati toplinskoj obradi.

Ali osim suncokretovog, maslinovog ili uljane repice, postoje i druge vrste proizvoda.

Stručnjaci su otkrili koje je vrste biljnog ulja najbolje ne koristiti za prženje.

Vrste biljnog ulja

Po želji možete pronaći ulje od kikirikija, badema, lanenog sjemena, konoplje, sezama i gorušice, ali i ulje od oraha ili sjemenki grožđa.

Ovi proizvodi su zdravi, ali nisu za prženje. Sve ove vrste biljnih ulja mogu se koristiti samo svježe.

Fotografija: Pixabay

Koje ulje koristiti za prženje

Bez obzira što stručnjaci kažu, za prženje je bolje koristiti maslinovo (rafinirano) ili kukuruzno ulje.

Još korisnijim se smatra ghee, ulje avokada ili životinjska mast, odnosno mast.

Koji je razlog

Činjenica je da pregrijano biljno ulje počinje oslobađati kancerogene tvari (140-165 stupnjeva Celzijusa).

Konzumacijom takvih proizvoda povećava se rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa II i onkologije.

Ranije smo rekli gdje se nalazi najopasnija cesta na svijetu.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version