Spektakularan i neobičan umak, koji se poslužuje uz razna jela, možda je jedna od glavnih tajni uspješnog restorana.
Iz tog razloga najbolji svjetski kuhari pokušavaju poboljšati klasične recepte i stvoriti nove jedinstvene umake.
Koje se smatraju najpopularnijima u svijetu?
Bešamel
Ovo je pravi “biser” francuske kuhinje, jer je bešamel najpopularniji i univerzalni umak.
Vjeruje se da su ga još u 17. stoljeću razvili kraljevski kuhari.
Zanimljiva je činjenica da je bešamel prilično jednostavan – zahtijeva vrlo jeftine proizvode. U pravilu se umak priprema na bazi brašna, mlijeka i maslaca.
Ostali sastojci mogu varirati. Često možete vidjeti sir i muškatni oraščić u bešamel umaku.
Umak od brusnica
Vjeruje se da je ovo jelo dar skandinavske kuhinje. Obično se poslužuje uz proizvode životinjskog podrijetla.
Vrhunac umaka od brusnica je njegova jedinstvena ravnoteža kiselosti i slatkoće.
Jelo se temelji na brusnicama. Koriste se i drugi proizvodi – ljuta paprika, suhi senf, konjak.
pesto
Poznavatelji talijanske kuhinje dobro poznaju pesto jer se može poslužiti uz potpuno različita jela. Na primjer, jednostavno se koristi za tost ili za ukrašavanje tjestenine.
Umak je baziran na bosiljku, kvalitetnom maslinovom ulju, parmezanu, češnjaku i ostalim sastojcima.
Nitko ne zna kada je pesto prvi put napravljen. Mnogi tvrde da su ga pripremali još stari Rimljani.