Zagreba Lajfhaki

Koji proizvodi imaju najduži rok trajanja: mogli biste se iznenaditi

Svaka domaćica odgovorna je za provjeru roka valjanosti proizvoda u kuhinji, jer pokvarena hrana može uzrokovati ozbiljno trovanje.

Međutim, neke vrste hrane mogu se čuvati nevjerojatno dugo.

Koji se od njih mogu razlikovati?

Med

Teško je odrediti koliko dugo se med može čuvati. Vjeruje se da zbog posebnog sastava ovog prehrambenog proizvoda, čak i nakon dugotrajnog skladištenja, zadržava svoja korisna svojstva i nije štetan za zdravlje.

Jedini problem je što je proizvod kandiran, što otežava konzumaciju.

Fotografija: © Belnovosti

Neki čak vjeruju da se koncept roka trajanja ne odnosi na med.

Šećer i sol

Svaka domaćica zna da se ti proizvodi koriste u pripremi šavova zbog svoje sposobnosti suzbijanja aktivnosti mikroba.

Zahvaljujući tome neki se pripravci mogu čuvati i nekoliko godina.

Sami sol i šećer također nemaju rok trajanja, ali neodgovarajući uvjeti skladištenja mogu uništiti njihove kulinarske kvalitete.

Umak od soje

Ako govorimo o prirodnom sojinom umaku, onda se može čuvati godinama bez puno brige. Tajna je u posebnoj tehnici kuhanja.

Međutim, umak s upotrebom konzervansa ima kraći rok trajanja – proizvođač upozorava na to unaprijed.

Exit mobile version