Zagreba Lajfhaki

Koji su najzdraviji začini na svijetu: treba li ih češće dodavati u hranu?

Začini su se izvorno koristili kao jednostavan način mijenjanja okusa hrane.

To je i danas glavni motiv za kupnju začina.

Međutim, ne treba zaboraviti da gotovo svaki začin ima impresivan popis korisnih svojstava.

Koji se začini smatraju korisnijim?

Kurkuma

Nije iznenađujuće da se kurkuma smatra najvrjednijim začinom, jer su njezina blagotvorna svojstva neobično velika. Osobito mnoge privlači činjenica da začin ima sposobnost sprječavanja raka.

Fotografija: © Belnovosti

Ne znaju svi da je kurkuma jedna od rijetkih namirnica koja može najdublje usporiti proces starenja organizma.

Kurkuma također suzbija aktivnost patogena i brine se za oralno zdravlje.

Papar

Svaka vrsta paprike ima sposobnost borbe protiv patogene flore. Ovaj začin također ima bogat sastav. Ljuta čili papričica neizostavna je pomoć u mršavljenju jer sagorijeva masne naslage.

Sorta crvene paprike pozitivno djeluje na rad probavnog trakta i jača imunološki sustav. I klasični crni papar može se pobrinuti za živčani sustav i spriječiti depresiju.

Kardamom

Ovo je neizostavan začin istočnjačkim jelima koji se slaže s mnogim namirnicama. Stručnjaci vjeruju da kardamom pomaže tijelu da se očisti od toksičnih tvari.

Također, ovaj začin općenito ima pozitivan učinak na zdravlje.

Đumbir

Ovaj oštar začin sprječava razvoj određenih vrsta raka i pomaže u povećanju lučenja žuči.

Đumbir vam pomaže da ostanete energični jer ima tonički učinak.

Exit mobile version