Kojih 5 začina se smatraju najzdravijim?

Ne samo da prehrambeni proizvodi imaju blagotvoran učinak na ljudsko zdravlje: začini izvrsno obavljaju ovaj zadatak.

Stoga vrijedi znati koji se začini smatraju najzdravijima.

O tome govori stručnjakinja u internetskoj publikaciji BelNovosti, specijalistica u području psihologije mršavljenja, Elena Kalen.

Želite li da začini u jelu donesu ne samo okus, već i blagotvornost? Možda imate želju skuhati nešto slano, ali nije jasno kako će to utjecati na tijelo?

Pogledajmo koji začini pomažu u poboljšanju zdravlja i gdje se mogu koristiti.

kurkuma
Fotografija: Pixabay

Koji su začini najzdraviji?

Kurkuma

U Indiji je nazivaju žutom ljepoticom i dodaju je jelima od piletine, ribe i riže. Ne samo da daje proizvodima pikantan, pikantan okus, već ima i blagotvoran učinak na zdravlje tijela.

Većina ljekovitih svojstava kurkume povezana je s kurkuminom, polifenolom koji se nalazi u rizomu biljke. Ima antioksidativna svojstva, normalizira rad jetre i poboljšava probavu.

lovorov list

Sadrži selen, kalij, magnezij i natrij. Ovi elementi pomažu u podržavanju funkcioniranja kardiovaskularnog sustava i sprječavaju rizik od razvoja artritisa.

Osim toga, lovorov list sadrži vitamine B i PP. Potrebni su nam za ublažavanje živčane napetosti i jačanje imunološkog sustava. Tradicionalno se lovorov list koristi za pripremu juha, variva i drugih jela od povrća i mesa.

Cimet

Skladište flavonoidnih spojeva, uključujući kvercetin. Ova korisna tvar sprječava rizik od razvoja malignih tumora, ima antihistaminski učinak i inhibira oksidativne procese u tijelu.

Također, prema stručnjacima, konzumacija cimeta ublažava glavobolje i pomaže u borbi s nesanicom. Najbolje ga je dodati čaju, kavi ili prirodnim desertima.

Korijandar

Sadrži višestruko nezasićene masne kiseline, vitamine A, C i B12. I Hipokrat je vjerovao da konzumacija ovog začina ima blagotvoran učinak na živčani sustav.

Međutim, to nije jedino korisno svojstvo.

Korijander također ubrzava procese regeneracije, jača krvne žile i poboljšava rad probavnog trakta. Najčešće se koristi za pripremu umaka, na primjer, tkemali.

Muškatni oraščić

Bogata vitaminom A, koji nam je potreban za održavanje vida. Također sadrži cink, bakar, jod, kalcij i sumpor.

Male doze muškatnog oraščića smiruju živčani sustav i pomažu vratiti izgubljeni san. U pravilu se dodaje umacima, kompotama, jelima od povrća i mesa.

Mogu li začini biti štetni?

U prevelikim količinama, začini ne samo da mogu pokvariti okus jela, već i naškoditi tijelu. Na primjer, previše đumbira uzrokuje žgaravicu.

A ako pojedete 2-3 muškatna oraščića, otrovat ćete se hranom. Kurkuma se ne preporučuje osobama s niskim krvnim tlakom.

Najbolje je jelu dodati najviše 5 grama jednog ili drugog začina. Što se tiče izbora, preporučljivo je dati prednost samo prirodnim začinima i, ako je moguće, kupiti ih u cijelom obliku, a ne u prahu.

Tako će pripremljeno jelo biti još ukusnije.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki