Kada kupujete hranu u trgovini, morate obratiti pozornost ne samo na rok trajanja i cjelovitost pakiranja, već i na sastav proizvoda.
Ljudi su već navikli da se na ambalaži nalaze slova s brojevima, uz duga i složena imena iz tečaja kemije.
Ali to ne čini dodatke hrani bezopasnijim.
Reći ćemo vam koji su od njih najopasniji i u kojim proizvodima se nalaze.
E103
On je alkalni i uzrokuje rak. Tvar je zabranjena u većini zemalja svijeta.
E121
Boja (citrusno crvena), dobivena umjetno. Zabranjen u Rusiji, au SAD-u se koristi u slatkim sokovima, bombonima, alkoholu, sladoledu, pa čak i mliječnim proizvodima.
E123
Amarant (crveni), koji ima negativan učinak na reproduktivnu funkciju, uzrokuje curenje nosa i osip.
Nalazi se u žitaricama za doručak, mješavinama za pečenje i želeima te kozmetici.
E128
Nije zabranjeno, ali ograničeno. Dodatak se koristi za pripremu kobasica koje sadrže žitarice i mahunarke.
E216
Povećava rizik od razvoja raka dojke kod žena. Kod muškaraca može uzrokovati neplodnost. Nalazi se u čokoladi, slatkišima, paštetama.
E217
Konzervans. Koristi se za pripremu mesnih i konditorskih proizvoda.
Izaziva glavobolje, negativno djeluje na rad crijeva, izaziva hiperaktivnost kod djece i negativno djeluje na živčani sustav.
E240
Formaldehid. Ova tvar nikada nikome nije koristila. Provocira razvoj onkologije. Nije iznenađujuće, jer se ovaj aditiv koristi u proizvodnji plastike, iverice i drugih završnih materijala.
Ranije smo vam rekli tko je postao najstariji padobranac na svijetu.