Zagreba Lajfhaki

Najopasniji dodaci hrani: koliko često se pronalaze najštetnija E?

Kada kupujete hranu u trgovini, morate obratiti pozornost ne samo na rok trajanja i cjelovitost pakiranja, već i na sastav proizvoda.

Ljudi su već navikli da se na ambalaži nalaze slova s ​​brojevima, uz duga i složena imena iz tečaja kemije.

Ali to ne čini dodatke hrani bezopasnijim.

Reći ćemo vam koji su od njih najopasniji i u kojim proizvodima se nalaze.

E103

On je alkalni i uzrokuje rak. Tvar je zabranjena u većini zemalja svijeta.

Fotografija: © Belnovosti

E121

Boja (citrusno crvena), dobivena umjetno. Zabranjen u Rusiji, au SAD-u se koristi u slatkim sokovima, bombonima, alkoholu, sladoledu, pa čak i mliječnim proizvodima.

E123

Amarant (crveni), koji ima negativan učinak na reproduktivnu funkciju, uzrokuje curenje nosa i osip.

Nalazi se u žitaricama za doručak, mješavinama za pečenje i želeima te kozmetici.

E128

Nije zabranjeno, ali ograničeno. Dodatak se koristi za pripremu kobasica koje sadrže žitarice i mahunarke.

E216

Povećava rizik od razvoja raka dojke kod žena. Kod muškaraca može uzrokovati neplodnost. Nalazi se u čokoladi, slatkišima, paštetama.

E217

Konzervans. Koristi se za pripremu mesnih i konditorskih proizvoda.

Izaziva glavobolje, negativno djeluje na rad crijeva, izaziva hiperaktivnost kod djece i negativno djeluje na živčani sustav.

E240

Formaldehid. Ova tvar nikada nikome nije koristila. Provocira razvoj onkologije. Nije iznenađujuće, jer se ovaj aditiv koristi u proizvodnji plastike, iverice i drugih završnih materijala.

Ranije smo vam rekli tko je postao najstariji padobranac na svijetu.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version