Kada govorimo o mikroplastici, mislimo na sitne fragmente polimera veličine od manje od 5 milimetara do 1 mikrometra.
Prema studiji iz časopisa Environmental Research, ovaj “dodatak” je pronađen u 90% uzoraka biljnih i životinjskih proteina.
Među najzaraženijim biljkama navedene su jabuke i mrkva. Najmanje je kontaminirana zelena salata.
Još jedna neočekivana namirnica na ovom popisu je riža. Prije nego što pripremite drugo jelo od ove žitarice, ne zaboravite je isprati: zahvaljujući ovoj obradi možete ukloniti do 40% neželjenih čestica.
Istraživači su također analizirali govedinu, škampe, pileća prsa, nuggets, svinjetinu, plodove mora, tofu i neke proizvode od biljnih proteina.
Prvo mjesto po sadržaju mikroplastike zauzeli su pohani škampi i nuggets od mesa biljnog podrijetla.
Pileća prsa, svinjski kotleti i tofu u ovom su slučaju zauzeli počasno posljednje mjesto.
Naravno, u takvim okolnostima volio bih znati kako smanjiti udio mikroplastike u hrani.
U tu svrhu stručnjaci savjetuju da hranu ne spremate u plastične posude niti u njima zagrijavate posuđe u mikrovalnoj pećnici. Kad god je to moguće, pokušajte birati svježu, a ne prerađenu i ultraprerađenu hranu pohranjenu u plastičnoj ambalaži.