Recepti s bogatom poviješću: osjećajte se kao član obitelji velikog čovjeka

Kako je divno što su kuhari velikih ljudi i plemića znali ne samo kuhati, već su znali i čitati i pisati.

Snimanjem svojih recepata pružili su nam pravu ekskluzivu.

Sada se svatko može osjećati kao član carske obitelji ili obitelji velikog pisca kušajući jela pripremljena po starinskim receptima.

Recept kuharice Katarine II

Tijekom vladavine kraljice, hladni zalogaji postali su posebno popularni. Od svih ukusnih jela Katarina II preferirala je nasjeckanu jetru. Pokušajte pripremiti ovo predjelo točno onako kako je posluženo kraljici.

  • Goveđu jetru pažljivo operite, uklonite vanjsku foliju i žučne kanale, zamotajte u čvrstu foliju i pecite u pećnici.
  • Jetrica možete ne peći, već kuhati u vodi uz dodatak nasjeckanog luka, mrkve i korijena peršina. Bijele krušne mrvice namočite u hladnu prokuhanu vodu i ocijedite.
  • Na guščjoj masti pirjajte sitno nasjeckani luk. Jetru i kruh propasirajte kroz stroj za mljevenje mesa. U ovu smjesu dodajte luk, sol i mljeveni crni papar.
  • Paštetu dobro izlupajte vilicom i oblikujte pogačice. Na svaku porciju paštete stavite tanku plošku kuhanog jaja i pospite jelo zelenim lukom.

Uživajte u kraljevskoj hrani!

lonci

Puškinovi omiljeni kotleti

Ovi kotleti poznati su ne samo po božanstvenom okusu, već i po svojoj povijesti. Jednog dana, na putu iz Moskve za Petrograd, car je slučajno doručkovao u Ostaškovu, koji se nalazi nedaleko od Torzhoka.

Kralj je u lokalnoj krčmi naručio teleće kotlete, kojih nije bilo na jelovniku zbog nedostatka ove vrste mesa u gradu.

Gostioničareva žena nije bila na gubitku, pripremila je pileće kotlete i poslužila ih kao teleće kotlete.

Kralju se toliko svidjelo jelo da je naredio da se gostioničar nagradi, a on je s oduševljenjem rekao kralju za krivotvorinu. Car je kotlete nazvao “Pozharsky” – u čast kuharice Darije Pozharskaya koja ih je pripremila i naredio da se ovo jelo uključi u jelovnik njegove kraljevske kuhinje.

Od tada se gostioničar obogatio i izgradio hotel u Torzhoku, gdje je i sam Aleksandar Sergejevič Puškin volio odsjedati i uživati ​​u svojim omiljenim kotletima.

Kako su ovi kotleti osvojili kralja i velikog pjesnika? Pripremite ih kod kuće i dobit ćete odgovor na ovo pitanje.

  • Pileće meso zajedno s unutrašnjom masnoćom propasirajte kroz stroj za mljevenje mesa.
  • U mljeveno meso dodajte polovicu starog bijelog kruha namočenog u vrhnje i ocijeđenog. Smjesu ponovno propasirati kroz stroj za mljevenje mesa i dodati sol i mljeveni crni papar.
  • Mljeveno meso temeljito izmiješajte i tucite da se zasiti zrakom. Od dobivenog mljevenog mesa oblikujte kotlete.
  • Bijeli kruh narežite na vrlo sitno i lagano osušite u pećnici.
  • Svaki kotlet umočite u razmućena jaja i uvaljajte u komade kruha. Kotlete ispecite na mješavini maslaca i biljnih ulja i zagrijte u pećnici.

Fotografija: Pixabay

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki