Zagreba Lajfhaki

7 dobrih razloga da jedete peršin svaki dan

Možete ga preferirati iz najmanje sedam dobrih razloga – od niske kalorijske vrijednosti do prevencije teških bolesti. Natalia Denisova, dr. sc., nutricionistica, viša istraživačica u Saveznom istraživačkom centru za prehranu i biotehnologiju, detaljnije je govorila o korisnim svojstvima peršina.

Prednosti peršina

1. Puno vitamina C. 100 g ovog zelenog začina sadrži jednu i pol dnevnu potrebu za ovim neprocjenjivim vitaminom.

2. Vitamin K ima važnu ulogu u zdravlju kostiju, sudjeluje u hematopoezi i neophodan je za zgrušavanje krvi.

Evo kako uzgojiti puno peršina u vrtu

3. Folna kiselina sadržana u zelenom začinu pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i vitalna je za trudnice.

4. Peršin je bogat nizom minerala poput kalija, magnezija, mangana, kalcija i željeza. Kalij, primjerice, sudjeluje u regulaciji metabolizma vode i soli, potiče izlučivanje tekućine iz organizma, čime pomaže u snižavanju krvnog tlaka i smanjenju edema.

5. Sadrži i rijetke antioksidanse – miricetin i apigenin. Potonji je neophodan za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, nekih vrsta raka, šećerne bolesti, Alzheimerove bolesti i slično. Peršin sadrži i druge antioksidanse – beta-karoten, lutein, zeaksantin. Dobri su za prevenciju niza očnih bolesti, uključujući i mrenu uzrokovanu starenjem.

Impresivne zdravstvene dobrobiti peršina za koje niste znali

6. Dijetalna vlakna u peršinu omogućuju tijelu da se riješi svega štetnog i nepotrebnog, uključujući višak masnoća i kolesterola. Također reguliraju gastrointestinalni motilitet, potiču probavu i pomažu u borbi protiv zatvora.

7. Zeleni začin sadrži minimum kalorija – 100 g sadrži manje od 50 kcal. Peršin se može dodati u dijetalni jelovnik za gubitak suvišnih kilograma.

Tijelo također poštuje još jednu popularnu biljku – komorač. Ali za razliku od peršina, nije baš pogodan za trudnice.

Exit mobile version