“Razlog tome su nagle promjene temperature, hladnoća, pogoršanje zdravlja zbog prehlade. Upravo u jesensko-zimskom razdoblju najčešće obolijevamo, stoga je važno dobro se hraniti, pridržavati se odgovarajućeg režima, biti tjelesno aktivan i pružiti tijelu odmor kada je to potrebno.
Koji je čaj pravi spas za bolove u trbuhu?
Voće, povrće i zdrava pića pomoći će vašem imunološkom sustavu. U ovom slučaju vrijedi obratiti pažnju na čaj od đumbira”, kaže ruska liječnica dr. Dilyara Lebedeva.
„U jesensko-zimskom razdoblju vrlo brzo nastupa umor i postaje sve teže vratiti razinu energije. Dijelim recept za zdrav napitak koji će pomoći ne samo imunološkom sustavu, već i brzo vratiti energiju“, kaže endokrinologinja.
Čaj od đumbira za imunitet
Za pripremu 500 ml zdravog napitka trebat će vam:
- svježi korijen đumbira (3-4 cm);
- kardamom – 2 mahune;
- prstohvat cimeta;
- žličica zelenog čaja;
- klinčići, metvica (po izboru);
- pola limuna ili naranče po ukusu;
Recept je izuzetno jednostavan za napraviti. Prvo je potrebno prokuhati vodu, a zatim u nju dodati sve sastojke. Zatim kuhajte piće 3-4 minute na umjerenoj vatri. To je sve! Maknite posudu s vatre, pustite da se napitak malo ohladi, procijedite i uživajte u zdravom napitku.
Za što je još dobar đumbir?
Korijen đumbira sadrži mnogo korisnih tvari. Sadrži minerale magnezij, fosfor, kalcij, željezo, cink, kalij, krom, mangan, silicij, kao i vitamine A, B1, B2, B3, C, E i K. Također je bogato aminokiselinama poput leucina , valin, izoleucin, treonin, lizin, metionin, fenilalanin i triptofan.
Ima sljedeća korisna svojstva:
- štiti tijelo od virusa;
- liječi kašalj;
- pomaže u poboljšanju kvalitete sna;
- štiti tijelo od parazita;
- ublažava nelagodu na početku trudnoće;
- sagorijeva salo na trbuhu;
- smanjuje razinu šećera u krvi;
“Ako ne želite piti čaj s đumbirom, onda se ovaj korijen može konzumirati – dobrobiti se sigurno neće smanjiti. Na primjer, možete žvakati komad korijena kako bi se korisne komponente apsorbirale u sluznicu usne šupljine i spriječile širenje infekcije. Neke domaćice dodaju đumbir u gotova jela kako bi im dale neobičan okus“, kaže doktorica.
Jojen ili gyosum – čaj od ove biljke je nezaobilazan zimi
Važno: Članak ne zamjenjuje uravnoteženu prehranu i savjetovanje sa stručnjakom!