Hrana koju nikada ne biste trebali jesti sirovu

Omofagija je još jedan nutricionistički trend posljednjih godina.

Hrana se jede sirova i sirova, jer prema njegovim pristašama kuhanje uzrokuje gubitak hranjivih tvari.

Međutim, konzumiranje sirove ili nedovoljno kuhane hrane nosi rizik od unakrsne kontaminacije i trovanja.

Pogledajte koje namirnice nikako ne smijete jesti sirove.

Tijesto: Prošli mjesec Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (SAD) izdali su važan podsjetnik uoči blagdanske sezone. To je uključivalo ne jedenje tijesta za kekse i sličnih recepata, jer mogu sadržavati jaja, koja se često optužuju za salmonelu ako nisu kuhana na visokim temperaturama. Istodobno, brašno može sadržavati štetne sojeve bakterija poput E.coli. Kontaminacija je vjerojatna zbog izloženosti životinjskim izlučevinama prisutnim u poljima pšenice i oko njih.

Krumpir: Sirovi krumpir, posebno onaj zeleni, proizvodi solanin. To je otrovni alkaloid koji može uzrokovati mučninu, proljev, glavobolju i neurološke probleme. Izbjegavajte jesti zeleni krumpir, čak i ako je kuhan. Osim solanina, sirovi krumpir sadrži otporni škrob, koji tijelo ne može lako razgraditi, što dovodi do ozbiljnih probavnih problema.

Svinjetina: zahvaljujući zakonodavstvu o proizvodnji svinjetine, rizici povezani s nedovoljno kuhanom svinjetinom smanjili su se posljednjih godina. No, moguće je pronaći parazite poput Trichinelle spiralis koja uzrokuje trihinelozu, čiji su glavni simptomi povišena tjelesna temperatura, bolovi u trbuhu i mučnina, dok u težoj varijanti može izazvati mijalgiju, oticanje lica ili očiju.

Crveni grah: Konzumacija sirovog crvenog graha može izazvati jaku mučninu, povraćanje i proljev zbog fitohemaglutinina, lektina koji se također nalazi u drugim biljnim namirnicama, ali se nalazi u visokoj koncentraciji u sirovom crvenom grahu. Ova tvar može izazvati simptome slične onima kod trovanja hranom. Stoga ih je potrebno dobro prokuhati prije konzumiranja.

medicinske vijesti.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki