Zagreba Lajfhaki

Hrana protiv upala i bolova

Bol i upala način su na koji naše tijelo vapi za pomoć. U nekim slučajevima tu pomoć pružamo farmaceutskim pripravcima po preporuci liječnika, dok u nekima, gdje događaj nije intenzivan ili kroničan, možda je dovoljno samo malo odmora i strpljenja…

Međutim, posljednjih godina pod mikroskopom znanstvenika nalazi se mnoštvo prirodnih sastojaka i nutritivnih elemenata koji mogu odigrati vrlo pozitivnu ulogu u liječenju upala i boli.

Jedite riblje oči

Proučavajući malo dublje pojam “upala”, važno je osvrnuti se na prostaglandine, tvari s hormonskim djelovanjem koje se biosintetiziraju iz masnih kiselina. Prostaglandini, međutim, nemaju svi isti učinak: dok tip 2 potiče upalu, dvije druge skupine, prostaglandini tipa 1 i 3, čini se da je smanjuju. Ovdje dobro poznate ω-3 masne kiseline igraju svoju posebnu ulogu. Ove masti, koje se u velikim količinama nalaze u ribi, orasima i lanenom sjemenu, stvaraju “tlo” za proizvodnju prostaglandina tipa 3 (koji, kao što je gore spomenuto, imaju protuupalni učinak).

U svjetlu toga, mnoge znanstvene studije zaključuju da riblje ulje može dramatično smanjiti upalu i bol kod ljudi koji pate od artritisa i drugih upalnih stanja. No, valja napomenuti da kada se zahvat ne odnosi samo na pojačanu prehranu ribom, već i na konzumaciju dodataka prehrani s omega-3 masnim kiselinama, nužna je preporuka kliničkog dijetetičara. Zašto; S jedne strane, ω-3 masti u velikim dozama ometaju zgrušavanje krvi (pa stoga njihov antitrombotski učinak može biti kontraindikacija za neke pacijente), a s druge strane, ova vrsta masti vrlo lako oksidira i gotovo uvijek zahtijeva ko -primjena antioksidativnih elemenata (vitamin E, itd.).

Jabuka dnevno

Još jedna prirodna protuupalna i protiv bolova tvar je kvercetin. To je antioksidans koji se uglavnom nalazi u čaju, luku, grožđu i jabukama. Ova tvar nije supstrat za specifične prostaglandine, kao što je to slučaj s ω-3 masnim kiselinama, ali inhibira djelovanje enzima koji su neophodni za stvaranje “loših” prostaglandina tipa 2 – kvercetin također inhibira lučenje histamina, što mu daje izvanredna antialergijska svojstva.

Đumbir, crvena paprika i sia…

Drugi prirodni sastojci imaju sličan način djelovanja kao kvercetin, poput đumbira koji daje okus mnogim receptima, kurkumina (prirodni pigment i glavni aktivni sastojak kurkume) i, naravno, kapsaicina, djelatne tvari crvene paprike. Kapsaicin je, zapravo, već aktivni sastojak u raznim mastima za bolove u mišićima povezane s artritisom, bolovima u leđima i uganućima. Također je raširena uporaba raznih “grijaćih” žbuka. Valja napomenuti da je kapsaicin izuzetno stabilna tvar i ne raspada se tijekom kuhanja paprike!

Istraživanja djelovanja svih ovih tvari protiv prostaglandina i drugih medijatora upale se nastavljaju… No, gotovo je sigurno da će u budućnosti u specijalističkom tobolcu protiv kroničnih upalnih bolesti, poput reumatoidnog artritisa, mnoge nutritivne komponente imati važnu ulogu. uloga.

časopis za masline.gr

Exit mobile version