Zagreba Lajfhaki

Intolerancija na hranu: Ova oznaka na licu može ukazivati ​​na problem s onim što jedete

Intolerancije na hranu su se posljednjih godina povećale zbog sofisticiranijih metoda dijagnostike, pri čemu se mnogi ljudi odlučuju izbaciti ili smanjiti količinu određene skupine namirnica u prehrani, UVIJEK nakon savjetovanja sa stručnjakom.

Doista, kupnja hrane s oznakom “bez (sastojka)” (npr. “bez glutena”, “bez šećera”, “bez laktoze”) porasla je za 13% između 2015. i 2016., prema nedavnom istraživanju Mintela.

Osnovni simptomi

Dok se u mnogim slučajevima intolerancija na hranu manifestira kao nadutost, glavobolja i simptomi iritabilnog crijeva, možda postoji još lakši način da kažete da vaše tijelo ne podnosi dobro ono što jedete.

„Koža je najveći organ u tijelu. Problemi s kožom mogu ukazivati ​​na mnoge stvari, uključujući nedostatak sna, dehidraciju, hormonsku neravnotežu i zagađenje, ali ponekad mogu biti posljedica prehrambenih uzroka”, kaže nutricionistica Rhiannon Lambert.

Koža na našem licu posebno je osjetljiva na ono što jedemo

“Na primjer, čelo i područje gdje raste brada imaju mnogo lojnih žlijezda, uglavnom kod muškaraca, ali i kod žena. Te žlijezde reagiraju na različite razine hormona, na koje može utjecati ono što jedemo”, objasnio je dr. David Jack, stručnjak za njegu kože.

Dodao je: “Intolerancije na hranu uvelike se razlikuju od osobe do osobe, ali najčešće one koje utječu na kožu su one povezane s autoimunom osjetljivošću, kao što je intolerancija na gluten i laktozu, te prehrana koja je bogata prerađenim životinjskim proizvodima”.

Mliječni proizvodi, gluten i šećer skupine su namirnica za koje se zna da utječu na kožu nekih ljudi.

“One su upalne namirnice, a ta prekomjerna upala može se pokazati kao crvenilo na koži”, kaže nutricionistica Sandra Greenback. Dodao je da intolerancije na hranu mogu biti uzrok kožnih bolesti poput psorijaze i ekcema.

Iako su se prištići dugo smatrali tinejdžerskom… nuspojavom, oni također mogu biti uzrokovani onim što jedete, osobito ako imate akne čak i nakon odrasle dobi.

Razine šećera

“Kod ljudi koji ne podnose mliječne proizvode ili gluten, obično postoji autoimuna komponenta temeljnog uzroka, ali u prehrani s visokim udjelom rafiniranog šećera i životinjskih masti, smatra se da visoke razine šećera u krvi utječu na spektar bakterija u koži i pore, povećavajući rizik od mrlja”, kaže dr. Jack.

Dodao je: “Osim toga, visoke razine šećera u krvi mogu dovesti do reakcija glikozilacije u koži, što povećava upalu, osobito oko pora, koje su vrlo aktivna tkiva. To također povećava rizik od mrlja.”

Anksioznost

Lambert je predložio da se usredotočite na određeno područje lica kako biste “vidjeli” sve intolerancije na hranu: “Različita područja na vašem licu mogu biti povezana s različitim stvarima. Mrlje na čelu povezane su sa stresom, na obrazima s prehranom, a na bradi s hormonskom neravnotežom. Ako su ti obrazi dobri, znaš da dobro jedeš”, objasnila je.

Kako saznati koja hrana uzrokuje intoleranciju na hranu

Greenbank je pak preporučio izbacivanje namirnica za koje sumnjate da bi vam mogle uzrokovati probleme iz prehrane tijekom razdoblja od tri tjedna prije nego što ih ponovno uvedete jednu po jednu kako biste pratili simptome.

“Pobrinite se da vaša prehrana sadrži mnogo antioksidansa iz šarenog voća i povrća kako biste podržali detoksikaciju vašeg tijela, pijte puno vode i vodite računa o zdravlju crijeva”, dodala je.

Dr. Jack je također preporučio jedenje manje prerađene hrane i odabir više biljnih namirnica.

OPREZ: Prije potpunog izbacivanja grupa namirnica, trebali biste zatražiti profesionalni savjet od svog liječnika kako ne biste propustili vitalne hranjive tvari.

Izvor: Iatropedia.gr

Exit mobile version