Istraživanje: Prerađena hrana šteti našem zdravlju

Novo francusko istraživanje objavljeno u časopisu JAMA Internal Medicine po prvi je put otkrilo povezanost između konzumiranja visoko prerađene hrane i većeg rizika od smrti, ali istraživači upozoravaju da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se razjasnio točan mehanizam djelovanja.

Znanstvenici su proučavali prehrambene navike 45.000 Francuza starijih od 45 godina – od kojih su većina bile žene – između 2009. i 2017. godine i pronašli su korelaciju između povećane konzumacije visoko prerađene hrane – poput hrane gotove za jelo ili hrane koja se treba podgrijati prije konzumacije – i visokog rizika od smrtnosti tijekom tog razdoblja. Konkretno, otkrili su da je 10%-tno povećanje postotka prerađene hrane u prehrani povezano s 15%-tnim povećanjem rizika od smrtnosti.

Istraživači su, međutim, ublažili ton, preporučujući hladan tretman rezultata, a ne dominaciju straha da ako npr. jedemo prerađenu hranu za van također ćemo imati 15% veći rizik od smrti. Kao što objašnjava Mathilde Touvier, direktorica istraživačke skupine za epidemiologiju prehrane na Sveučilištu Paris 13, “ovo je još jedan korak u razumijevanju odnosa između visoko prerađene hrane i zdravlja.”

Tim Sveučilišta Paris 13 zajedno s timovima iz Inserma (Institut national de la santé et de la recherche médicale), Inra (Institut national de la recherche agronomique) i CNAM (Conservatoire National des Arts et Métiers) upravlja ovim velikim istraživanjem o prehrani NutriNet-Sante u Francuskoj.

Prošle je godine ista skupina istraživača objavila studiju o konzumaciji organske hrane i njezinoj povezanosti s rizikom od raka. Veći rizik od raka utvrđen je kod ljudi koji su konzumirali manje organske hrane.

U superprocesiranu hranu spada ona koja je prošla mnoge različite tehnike i tretmane, uključujući zagrijavanje na visokim temperaturama i dodavanje raznih aditiva. Također, mnoga gotova hrana sadrži puno šećera i soli, a vrlo malo vitamina i vlakana.

Stručnjaci pak ističu još jednu zanimljivu dimenziju svog istraživanja: ovu vrstu hrane uvelike konzumiraju ljudi s niskim primanjima i nižim obrazovanjem, vjerojatno zato što je jeftina, ukusna, atraktivna i lako dostupna. Stručnjaci smatraju da se ovom prehrambenom nejednakošću treba pozabaviti i ispraviti.

Izvor: ygeiamou.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki