Nar i zdravlje mozga: kakva je veza?
Elagitanini koji se nalaze u naru pretvaraju se u želucu u urolitin A. Snažan antioksidans i protuupalni urolitin A može prodrijeti kroz krvno-moždanu barijeru kako bi zaštitio moždano tkivo od upale i oksidativnog stresa. Dva glavna čimbenika koji dovode do neurodegenerativnih bolesti kao što su Parkinsonova i Alzheimerova bolest su oksidativni stres i upala.
4 razloga da redovito jedete šipak
Što kažu studije?
Studije koje je proveo UCLA pokazale su da sok od nara poboljšava pamćenje i kognitivne funkcije kod starijih osoba s blagim oštećenjem pamćenja. Sok od nara također može poboljšati rad mozga i spriječiti moždani udar povećanjem isporuke kisika i dotoka krvi u mozak. Neurotransmiteri uključeni u raspoloženje, učenje i pamćenje, poput acetilkolina, dopamina i serotonina, također mogu imati moduliranu aktivnost sokom od nara.
Kako jesti šipak za zdravlje mozga?
Nar je najbolje konzumirati cijele ili u obliku svježeg soka za optimalan rad mozga. Plodovi, odnosno jestive sjemenke pune vlakana, vitamina i minerala, nalaze se po cijelom plodu. Glavni antioksidativni i protuupalni spojevi u naru su polifenoli, antocijanini i punikalagini, a svi su prisutni u svježem soku. Izbjegavajte prerađene ili zaslađene proizvode od nara jer mogu sadržavati više šećera i manje nutritivne vrijednosti.
Potrebna količina voća
Sok od nara ili otprilike jednu šalicu arilja treba konzumirati dnevno za održavanje funkcije mozga. Međutim, vaša dob, težina, zdravlje i upotreba lijekova mogu utjecati na to. Prije nego što uključite šipak u svoju prehranu, razgovarajte sa svojim liječnikom. Ovo je osobito važno ako imate dijabetes, visoki krvni tlak, probleme s bubrezima ili uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi. Nar može stupiti u interakciju s određenim lijekovima i promijeniti vaš krvni tlak i razinu šećera u krvi.
Što će se dogoditi ako pojedete šipak sa sjemenkama?
Nuspojave i mjere opreza kod konzumiranja nara
Iako većina ljudi smatra da su šipak sigurni i da se dobro podnose, neki ljudi mogu doživjeti alergijske reakcije, probleme sa želucem ili zubima nakon konzumiranja nara. Alergije na šipak često uzrokuju osip, otežano disanje, oticanje, svrbež i anafilaksiju.
Neki ljudi također mogu osjetiti plinove, proljev, mučninu, povraćanje ili želučane tegobe kada konzumiraju nar, posebno ako to čine u velikim količinama ili kada su praznih ruku. Jedite šipak umjereno iu kombinaciji s drugom hranom kako biste izbjegli ove štetne učinke. Zbog svoje kisele prirode i svijetle nijanse, nar također može promijeniti boju vaših zuba i oslabiti vašu caklinu. Nakon konzumiranja nara isperite usta vodom ili pažljivo operite zube kako biste to izbjegli.
Članak je informativnog karaktera i nije preporuka niti zamjena za stručno savjetovanje.