Kad su božićni blagdani već iza nas, vrijeme je da razmislimo o Ivanjskom ljetu i kojim jelima ukrasiti svoj stol, kako bismo ispoštovali sve one tradicije i običaje koji postoje stoljećima.
Svake godine 7. siječnja slavi se Ivanjdan, a imenjaci broje preko 300.000 ljudi.
No, kakvo bi slavlje bilo da na stolu nema ukusne i aromatične gozbe kojom bi se gosti mogli počastiti?! Tradicija nalaže da se na današnji dan spremaju svinjska rebarca s kiselim kupusom, kuha žito, mijesi pita sa sirom i režu lukanka ili krvavica.
Evo primjera jelovnika za praznike:
id=”eto-i-primerno-meniu-za-praznika:”>
• Svinjska rebra s kiselim kupusom;
Izrada ovog jela nije nimalo komplicirana. Svinjska rebra pripremaju se s kiselim kupusom i rižom. Ako se riža pirja na malo ulja okus će joj biti jedinstven.
Ivanjsko je ljeto. Tko je Ivan Krstitelj?
• Pšenica;
Pšenica se priprema na uobičajeni način. Može se aromatizirati bombonama, grožđicama, koricama limuna i posuti s malo šećera u prahu za dodatnu slatkoću. Za kuhanje pšenice potrebno je oko 45 minuta.
• Ošav;
Mnogi zimi radije kuhaju ošav nego da se zaslade vaflima, čokoladama, tjesteninom i svim ostalim kupovnim namirnicama. U ošavu se mogu dodati najrazličitiji začini – cimet, klinčići, limunov sok i drugi.
• Banica sa sirom;
Ovo pecivo omiljeno je gotovo svima. Postoji bezbroj recepata za kolač od sira. Razmislite koliko vremena imate i hoćete li moći sami pripremiti kore ili ih kupiti gotove u trgovini.
• Modrice ili krvarenje.
Ako niste ljubitelj krvavica, kladite se na ukusnu kobasicu. U slučaju da imate domaće, još bolje. Tako ga možete aromatizirati omiljenim začinima i maksimalno uživati u predjelu.
Neka su svi imenjaci živi i zdravi i neka im je put srećom obilježen!