Zagreba Lajfhaki

Kardiolog otkriva koja je hrana najgora za zdravlje vašeg srca

Bolesti srca jedan su od vodećih uzroka smrti žena u svijetu. Najčešća srčana bolest je koronarna arterijska bolest.

Srce radi bez prestanka cijeli život i ovo je dobar razlog da se o njemu brinemo svaki dan.

Sigurno ste bezbroj puta čuli da se za zdravo srce morate pravilno hraniti, imati zdravu težinu, ne pušiti i vježbati što češće možete.

Mahunarke, kava, čaj, gljive, omega-3 masne kiseline i hrana s vitaminom B12 imaju važne prednosti za zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Kako ističu kardiolozi, jedina namirnica koja ugrožava zdravlje našeg srca je šećer.

Učinak šećera na zdravlje srca je poguban i opterećuju ga, povećavajući rizik od srčanog i moždanog udara.

Šećer koji se nalazi u slatkišima, bezalkoholnim pićima, prerađenoj hrani, umacima i gotovim jelima potiče nakupljanje plaka u krvnim žilama povećavajući rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Mnoge su studije povezale šećer s visokim krvnim tlakom, niskim razinama dobrog kolesterola i visokim razinama triglicerida koji pridonose srčanim bolestima.

Svjetska zdravstvena organizacija preporuča da dnevni unos šećera ne smije biti veći od 10% ukupnih dnevnih kalorija. Ovaj postotak odgovara 70 grama dnevno za muškarce i 50 grama dnevno za žene.

Velike količine šećera stoga ne samo da dovode do viška kilograma, već su i glavni čimbenik rizika za bolesti srca.

bovary.gr

Exit mobile version