Koja su tipična novogodišnja blagdanska jela?

Grozničave pripreme za doček Nove godine privode se kraju. Vjerojatno ste napunili hladnjak omiljenim poslasticama za osobe koje volite, ali uključuju li one tipična novogodišnja blagdanska jela ili vas tradicija ne određuje? Hrana je sastavni dio naših obreda i običaja, dio naše povijesti i korijena, koje je važno znati ako želite sačuvati i prenijeti budućim naraštajima. Koja su kod nas tradicionalna novogodišnja blagdanska jela i koja je njihova simbolika?

Ritualna svečana jela za Novu godinu u Bugarskoj

Među jelima bez kojih tradicionalni novogodišnji stol ne može su:

– Pita

Uvijena ili slojevita, slatka ili slana, pita je od pamtivijeka bila dio bugarske blagdanske i radne trpeze. Slažući kore jednu na drugu, stari Bugari su simbolizirali kontinuitet među generacijama, a zavijanje pite personificiralo je red, sklad i kretanje u svemiru.

Nadjev je slijedio način života Bugara – za vrijeme lova pripremali su pitu s mesom, u kasnu jesen i početkom zime stavljali su zrele bundeve i jabuke u pecivo, za vrijeme proljetnih praznika i Kristova uskrsnuća posluživali su svježa pita sa zeljem – špinat, lapad, kupus, za Nikoljdan je nadjev bila riba, a pita se zvala fiš. U ta davna vremena u novogodišnju pitu stavljala se sreća – za zdravlje, za blagostanje.

Pita je do danas ostala među tipičnim i tradicionalnim novogodišnjim blagdanskim jelima, a najčešće se 31. prosinca priprema pita s jajima i sirom ili slatka bučnica.

Pite od sira za svečani stol: Vrlo ukusno!

– Punjena piletina

Prije nego što su prasetina i šnicle koje danas masovno poslužujemo na svečanoj večeri postale tradicionalne za Novu godinu, na stolu se nalazila piletina ili purica punjena rižom, oko koje su se redale sarme i punjene paprike, sujuzi i razna predjela pripremljena za blagdan svježim mesom životinja – uglavnom svinjetine i govedine, koje su seljaci sami uzgojili i zaklali za zimske praznike.

U nekim dijelovima zemlje kokoš se punila kupusom. Kasnije su na njegovo mjesto došli odresci, nastavivši raspravu o tome je li svinjetina prikladna za doček Nove godine, za novi početak, a koliko je prikladna ptica za koju su se mnogi brinuli da je nesretna jer su čuli da sreća leti na krilima ptica. .

Hrana za zdravlje i proricanje sudbine

Orasi su se obavezno stavljali na stol, jer se po njihovom orahu – bio zdrav i cijeli ili crvljiv, pogađalo kakva će biti godina i kakvo će biti zdravstveno stanje svakog člana obitelji.

– Češnjak, luk

Bugari nisu sjedali za stol bez luka i češnjaka – obredne hrane, o kojoj postoje legende.

– Pita

Naše su bake same mijesile pogaču ili pogaču koju su ukrašavale prema blagdanu. Kruh je dio naših obreda i tradicije, ima ga na blagdanima, spomendanima, rođenjima, njime se dočekuju osloboditelji i ispraćaju najmiliji na posljednji put zemljom, zato i danas kruh ili kruh treba poslužiti na svečanosti. stola, kao i za Novu godinu su s novčićem – za zdravlje i označavanje tko će biti najbogatiji i najimućniji u kući u novoj godini.

I danas na stol stavljamo brojna uvrnuta jela s namirnicama koje naše bake nisu poznavale, no dobro je poštovati tradiciju, poslužiti i tipična svečana jela za Novu godinu.

Pita sa SREĆOM za Novu godinu: Najukusniji recept

Obredna blagdanska jela za Novu godinu diljem svijeta

Što različiti narodi svijeta poslužuju na svečanom stolu u novogodišnjoj noći? Koja su njihova tradicionalna jela vezana uz korijene i povijest?

– U Sjevernoj Americi poslužuju jelo od poljskog graška sa svinjetinom ili graškom i rižom.

– U Španjolskoj na novogodišnjem stolu ne može biti grožđa. Grožđe je dio španjolskih običaja, a jesti ga u zadnji tren stare godine – zrno uz svaki zvonjav zvona – postaje tradicija ispunjenja želja.

– U Meksiku uživaju u kukuruznom tijestu punjenom mesom, sirom i drugim delicijama, zamotanom u list banane.

– Nevjerojatne kuglice od prženog maslaca nalik na krafne s grožđicama i šećerom u prahu zvijezda su svečane noći u Nizozemskoj.

– Punč s crnim vinom, cimetom i začinima tradicionalno je piće koje mora biti prisutno na svečanom stolu Austrijanaca.

– Rezanci od heljde, koje u Bugarskoj doživljavamo kao običan doručak, tradicionalno su novogodišnje jelo koje se služi u Japanu od 17. stoljeća do danas. Novogodišnji rezanci izduženog su oblika kako bi okupljenima za stolom omogućili dugovječnost.

– Leća s kobasicom – jelo koje kod nas doživljavamo kao svakodnevicu, kulinarsko je remek-djelo talijanskog novogodišnjeg stola. Leća predstavlja, prema njihovim vjerovanjima, sreću i novac, pa nije čudno da ima svoje mjesto u Novoj godini.

– Torta jedinstvenog izgleda, koja se sastoji od pojedinačnih okruglih marshmallowa različitih veličina, naslaganih jedan na drugi, ukrašenih zastavicama i bombonima, napast je za čula koja ćete pronaći na dačkom stolu za doček nove godine. .

Imate li omiljeno jelo koje poslužujete svake godine i koje je postalo obiteljska tradicija?

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki