Zagreba Lajfhaki

Koliko kivija trebate pojesti dnevno da biste dobili vitamin C

Nova studija objavljena u časopisu Foods otkrila je da jedenje dva kivija dnevno tijekom šest tjedana povećava razinu askorbinske kiseline (poznate i kao vitamin C) za 150 mg dnevno.

Istraživači primjećuju da dnevni unos ove količine vitamina C eliminira potrebu za dodacima prehrani i pozitivno utječe na cjelokupno zdravlje.

Što će se dogoditi s vašim tijelom ako svaki dan jedete kivi

“Poznato je da kivi jača imunološki sustav. A jak imunološki sustav ključan je tijekom sezone prehlade i gripe da biste se zaštitili od zaraze virusima, kaže dr. Laura Pardee.

“Iako je ovo istraživanje ograničeno – sudjelovala su samo 24 zdrava muškarca u dobi od 25 do 60 godina bez povijesti dijabetesa ili intolerancije na glukozu – rezultati su obećavajući”, dodaje stručnjak.

Koja je korist od kivija?

Uvriježeno je mišljenje da su agrumi glavni izvor vitamina C. No, prema riječima nutricionistice Jacqueline Wyman, najviše vitamina C po gramu sadrži kivi.

“Dodavanjem jednog ili dva kivija dnevno u svoju prehranu, možete osigurati unos preporučene količine vit. C:, kaže dr. Jacqueline Wyman

Nutricionistica savjetuje da ovo voće jedete za međuobrok. Ovo ne samo da će vam pomoći da dobijete potrebnu količinu vit. Uz, ali će također učiniti korisnijim i manje kaloričnim načinom. To se odnosi na one koji između glavnih obroka vole pojesti sendvič ili kruh.

Žuti kivi sadrži 130 mg vitamina C na 80 g, dok obični kivi sadrži 70 mg vitamina C.

Zašto je kivi bolji od dodataka vitamina C?

“Uključivanje kivija u vašu svakodnevnu prehranu zimi praktičan je način da dobijete vit. Budući da se manje doze lakše apsorbiraju od velikih doza, poput suplemenata,” kaže dr. Pardi. Ona preporučuje da ovo voće jedete kao međuobrok ili desert zajedno s drugim voćem i povrćem koje sadrži visoku razinu vit. S.

Prema riječima stručnjaka, dobivanje vit. C iz različitog voća i povrća bolji je od dodataka jer sadrže i druge hranjive tvari.

Tko ne može jesti kivi?

Svakodnevna konzumacija kivija sigurna je i ne uzrokuje nikakve nuspojave osim ako niste alergični na njega.

“Ako primijetite bilo kakve simptome alergije, važno je konzultirati liječnika. Simptomi obično uključuju svrbež, grlobolju, povraćanje, otečen jezik, poteškoće s gutanjem, osip i otežano disanje,” kaže dr. Laura Pardee

Ako želite povećati razinu vit. Ako ne volite kivi ili ste alergični na njega, vitamin možete dobiti iz drugih namirnica. Popis njih uključuje:

  • naranče
  • paprika
  • brokula
  • prokulice
  • jagode
  • ananas

Više: 7 najboljih prebiotičkih namirnica za bolje zdravlje crijeva

Važno: Članak ne zamjenjuje uravnoteženu prehranu i savjetovanje sa stručnjakom!

Exit mobile version