Zagreba Lajfhaki

Liječnik: Koje su zdravstvene prednosti redovite konzumacije soka od bazge

Poboljšava stanje kože – sok od bazge izuzetno je bogat vitaminima A i C koji su snažni antioksidansi te potiču sintezu i apsorpciju kolagena. Ovaj protein je neophodan za mlad i svjež izgled kože. Redovitom konzumacijom soka od bazge koža će sporije stariti, kasnije će se pojaviti manje bora, a upale kože će se smanjiti. Vitamin A blagotvorno djeluje i na nesavršenosti kože poput sitnih prištića i bora.

Ovako nastaje pravi sok od bazge!

Stimulira imunitet – Sok od bazge povećava imunološku obranu organizma i djeluje protiv gripe, virusa i prehlade zahvaljujući svojim protuupalnim tvarima. Bogata je antioksidansima i vitaminima A i C koji imaju antivirusna i antioksidativna svojstva koja podržavaju imunološki sustav i pravilnu diobu stanica.

Eliminira toksine iz tijela – sok od bazge je prirodni diuretik koji potiče izlučivanje toksina ubrzanim izlučivanjem mokraće. Na taj se način tijelo detoksikuje, a mokraćni sustav štiti od infekcija i zadržavanja bakterija. Također, redovita konzumacija soka od bazge poboljšava rad bubrega.

Suzbija upalne procese – zahvaljujući ogromnoj količini antioksidansa, minerala i vitamina, sok od bazge smanjuje upale u tkivima i stanicama, a samim time imunološki sustav bolje radi i nije preopterećen. Također smanjuje rizik od kroničnih i degenerativnih bolesti.

Potiče rad mozga i živčanog sustava – Sok od bazge izuzetno je koristan za živčani sustav jer je bogat antioksidansima koji smanjuju upalne procese i smanjuju rizik od razvoja neuroloških i degenerativnih bolesti. Redovito uzimanje soka od bazge smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti, zahvaljujući vitaminima, mineralima i flavonoidima koje sadrži.

Kako napraviti sirup od bazge?

Kako napraviti sok od bazge?

Potrebni proizvodi:

  • 2 šalice svježih bobica bazge;
  • 4 šalice vode;
  • 1 šalica meda;
  • 2 žličice cimet;
  • ½ korijena đumbira, naribanog;

Način pripreme:

Zakuhajte vodu u loncu, smanjite vatru i dodajte bazgu, cimet i đumbir. Pustite da kuha na laganoj do srednjoj vatri 30-40 minuta, a zatim maknite lonac s vatre. Bazgu zgnječite šupljikavom žlicom, procijedite tekućinu kroz gazu, dodajte med i dobro promiješajte dok se smjesa ne ujednači. Po potrebi vratiti na štednjak da se zagrije i lijepo otopi. Ipak, nemojte dopustiti da smjesa prokuha, dovoljno ju je zagrijati. Ovu mješavinu pijte dva puta dnevno, a možete je razrijediti s malom količinom vode ako vam je pregusta.

Exit mobile version