Zagreba Lajfhaki

Mokraćna kiselina: Što jesti, a što ne

Mokraćna kiselina može se liječiti jednostavnom promjenom nekih navika u prehrani.

Pogledajte koje su namirnice korisne, a koje štetne po pitanju mokraćne kiseline u tijelu:

Voda. Puno vode!…

Promjena prehrane može olakšati liječenje simptoma gihta. Počnite s pijenjem više vode, jer dehidracija može povećati mokraćnu kiselinu.

Jedna je studija pokazala da muškarci koji piju 5-8 čaša vode dnevno imaju 40% manji rizik od razvoja povišene mokraćne kiseline.

Najbolje je izbjegavati zaslađena pića.

Ne morate izbaciti svu hranu koja sadrži purine. kao što su grašak, grah, gljive, cvjetača, špinat i piletina. Istraživanja su pokazala da nisu povezani s povećanjem mokraćne kiseline.

Uživajte u nemasnim mliječnim proizvodima

Mliječni proizvodi nekoć nisu bili zabranjeni za pacijente s gihtom. Nova istraživanja pokazuju da niskomasno mlijeko i mliječni proizvodi mogu smanjiti rizik za više od 40%.

Manje mesa

Jedite ograničene količine piletine, svinjetine ili nemasne govedine – ne više od jedne porcije dnevno. Ove vrste mesa imaju manje purina od drugih, kao što su iznutrice i drugo.

Kofein u umjerenim količinama

Čini se da umjerena konzumacija kave ne predstavlja rizik za osobe s gihtom. Problem leži u konzumaciji napitaka s kofeinom koji mogu povisiti razinu mokraćne kiseline.

Izvor: iatropedia.gr

Exit mobile version